Egyedi muzeális dokumentumok restaurálása a szarvasi Városi Könyvtár Régi Gyűjteményéből, állományvédelmi célból"

Pályázati azonosító: 208111/00045.

A Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár – Városi Könyvtár intézményegysége pályázatot nyújtott be az NKA Közgyűjtemények Kollégiumának felhívására.
A Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár Városi Könyvtár intézményegysége a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt nyílt pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be. Témája „Egyedi, muzeális dokumentumok restaurálására a szarvasi Városi Könyvtár Régi Gyűjteményéből, állományvédelmi célból” (Pályázati azonosító: 208111/00045.) A pályázat önerőt nem igényelt, a támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, mely segítségével a könyvtár Régi Gyűjteményének két értékes kötetét tudtuk restauráltatni 604012 Ft értékben. 

 Jelzet: XII. 353.
Cervantes: Vida, Y Hechos del ingeniosocavalleo Don Qvixote de La Mancha compuesta 1-2. kötet
Madrid, 1750.

A könyvtár muzeális gyűjteményében megtalálható egy 1750-es madridi Don Quijote kiadás I. II. kötete eredeti spanyol nyelven, értékes possessori bejegyzésekkel.

A kötet tulajdonosa Petz Lipót műfordító, összehasonlító nyelvész, grammatika professzor. A művelődéstörténeti jelentőségű példány fia, Petz (Pecz) Gyula (1821-1882) révén került Szarvasra, ahol az ifjabb Petz 1845 és 1853 között tanított a főgimnáziumban magyar és idegen nyelvet, majd 1850-ben igazgató is volt. A hazánkban nagy ritkaságnak számító könyvet az intézmény könyvtára megvásárolta tőle. 

Petz Leopold az országosan ismertté vált Don Quijote-fordítás megjelenése előtt 40 évvel lefordította spanyol eredetiből a csonkítatlan, teljes kiadást. Az elkészült fordítást nem tudta kiadni. A kötet irodalomtörténeti jelentőségét Bikfalvy Péter, az ELTE Spanyol Nyelvi és Irodalmi Tanszékének docense kutatásából ismerhettük meg, aki kutató munkájához felhasználta a könyvtárunkban található értékes művet. 

A Restaurált dokumentumokat a Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom, Városi Könyvtár Régi Gyűjteményében helyeztük el. (Tessedik Sámuel Múzeum épülete, 5540 Szarvas Vajda P. u. 1. I. em.)

A könyvtár ingyenesen látogatható minden szerdán 14-15 óráig, illetve előzetes egyeztetés alapján.