Farsangi álarckészítés

A farsanghoz számtalan hagyomány kapcsolódik. Ünnepeljük, hogy lassan vége a télnek és hamarosan minden új életre kel. Régen a farsangi ünnep a népi hagyományok szerint a párválasztásról is szólt. Ezek mellett ez az időszak a szabályok felrúgása, a féktelen mulatozások ideje is volt. A farsangi álarcok viselése is erre vezethető vissza, hiszen maszkok mögé bújva mindenki féktelenül mulatozhatott.
A farsangi álarcok viselésének másik célja, a gonosz, illetve a tél elűzése. A mohácsi busójárás maszkos alakjai is a hideget, a telet, és a rossz szellemeket űzik el.
A jól ismert velencei karnevál színpompás, mesterien elkészített maszkjait pedig arra használták, hogy elrejtsék vele viselőjük társadalmi rangját és kilétét. Így volt ez például a csodás szerelmi történetben, a Rómeó és Júliában is…

Február 26.-án egy kreatív délelőttre hívtuk a gyermekkönyvtár látogatóit. A sok színes alapanyagból mindenki elkészíthette saját farsangi álarcát. Készült unikornisos, vikinges, cicás és szuperhősös maszk is.

Közzétéve: