Holden Rose: Az írásról

Rendhagyó irodalom órán vehettek részt a megjelent érdeklődők, valamint meghívott középiskolás diákok 2018. június 13-án a szarvasi Városi Könyvtárban, ahol Kovács Attila – írói álnevén: Holden Rose -, rockzenészből lett ifjúsági regényíró tartott lendületes és gondolatébresztő előadást az olvasás fontosságáról, az írásról, és az ehhez kapcsolódó alkotómunkáról.

Az író végig közvetlen, lényegre törő hangvétellel szólt elsősorban az ott megjelent 12 – 18 éves korosztályhoz, humoros elemekkel, fiatalos szófordulatokkal felkeltve a figyelmet a sokszor, de nem elégszer hangoztatott témára: az olvasásra. „Miért is olvassunk?” A válasz összetett, de a lényeg talán itt is az: önmagunkért. Az olvasás által képzelet, fantázia, szókincs, helyesírás fejlődik úgy, hogy a rendszeres tevékenységből idővel értő olvasás alakul ki . Mindez megéri a „gyakorlást”: hisz az író szavaival élve: „élet-halál kérdése lehet az értő olvasás megléte”, célozva ezzel pl.: a felnőtt létben rendszeresen előforduló hivatalos iratok szövegére, melyeket aláírás előtt nem árt érteni is azokat… A tanács egyszerű: légy értő olvasó – „Tartozz közéjük!”

A következő témakör melyről gondolatokat ébresztett az író: az írás és az ehhez kapcsolódó alkotómunka. Legyen akár iskolai feladat vagy az önkifejezés eszköze, javaslatai a következők voltak: aktív hozzáállás kialakítása (célozva ezzel a folyamatos próbálkozásokra, gyakorlásra, kitartásra), a többféle nézőpontból való szemlélet elsajátítása (melyből fontos többletinformációkhoz juthatunk), valamint, az ebből kialakuló olyan rálátás megszerzése, mely segítségével a valós cél felé haladhatunk az alkotó folyamat során. A siker kulcsaként említésre került még az emberi kapcsolatok fontossága is: „Más hogyan csinálja?”- kérdezni nem szégyen, sőt érdemes. Végül: egy igazi „világsztár” példáját sem rossz követni néha: amely alkotómunkát segítő technika Picassonak bejött, még bejöhet másnak is! (Írta: Kisné Szalai Edina)

Közzétéve: