Könyvajánló

Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár

Janet Skeslien Charles
Libri K.
2021

A második világháború elején járunk. Franciaországban. Odile könyvtárosnak jelentkezik az Amerikai Könyvtárba. Megismerkedik egy számára vonzó férfival is, de mielőtt át tudná adni magát az elégedettségnek a nácik bevonulnak Párizsba és ez a könyvtári dolgozók életét is gyökeresen megváltoztatja. 

A regény másik szála 1983-ba vezet, Amerikába, a középpontban a 13 éves Lilyvel, aki éppen elveszíti az édesanyját és ez tragédia hozza közelebb idős szomszédjához. Vagy legalábbis kezdetben úgy tűnik.

A könyv a valóban létező Amerikai Könyvtár dolgozóinak állít emléket és bemutatja, hogy egy háború hogyan tudja a legrosszabbat kihozni azokból az emberekből, akikben azt hittük megbízhatunk. A háború borzalma közvetlenül nem jelenik meg,de még így is érezhető az a fájdalom, félelem, kétségbeesés, amit akkoriban az embereknek át kellett élniük.

Odile borzasztóan naív volt végig a háború alatt, de valójában miért is ne lehetett volna? Naívsága mély sebeket ejtett a lelklében, mégis tudott új életet kezdeni, leszámolva a múlttal. Van, akinek sikerül. A kérdés, hogy tud-e, akar-e Lilynek segíteni, amikor a lány az egója miatt majdnem bajba kerül.

V. A.

Közzétéve: