Könyvajánló

Jung Chang: Nagytestvér, kistestvér, vöröstestvér : A milliárdos, a first lady, a kommunista

Jung Chang
Európa K.
2022

Kína ​híres „három nővére”: asanghaji Szung nővérek a hatalom közvetlen közelében élték az életüket, és kitörölhetetlen nyomot hagytak Kína történelmében, miközben az ország háborúkon, forradalmakon és földrengető átalakulásokon verekedte át magát.
Vöröstestvér, vagy Csing-ling „Kína atyjának”, Szun Jat-szennek a felesége, a férje halála után Mao alelnöke lett.

Kistestvér,azaz Mej-ling Csang Kaj-sekhez ment feleségül – a kommunizmust megelőzően a Kuomintang irányítása alatt álló ország first ladyje, maga is komoly politikai szereplő.
Nagytestvér,vagy Aj-ling Csang nemhivatalos főtanácsadója – és Kína egyik leggazdagabb asszonya.
A három nővér komoly előjogokon és dicsőségen osztozott, cserébe állandóan halálos veszélyekkel néztek szembe. Részük lett bátorságban, szenvedélyes szerelemben, csalódásban, szívfájdalomban. Érzelmileg közel maradtak egymáshoz még akkor is, amikor más-más politikai táborhoz csapódtak, és Csing-ling a nővére és húga világát igyekezett elszántan lerombolni.

A Nagytestvér, Kistestvér, Vöröstestvér a szerelem, háború, intrikák, bátorság, bűvölet, árulás megragadó története: elsöprő lendületű utazás Kantontól Hawaiin át New Yorkig, a Japánban és Berlinben meghúzódó száműzöttek negyedétől a forradalmárok moszkvai titkos találkozóhelyéig, a pekingi kommunista elit luxuslakásaitól a demokratizálódó Tajvan hatalmi útvesztőjéig. A kibontakozó sorsok, epikus és drámaian bensőséges jelenetek segítségével mutatja be Jung Chang a huszadik századi Kína kialakulásában jelentős szerepet játszó három kivételes nő életét.

(forrás: moly.hu)

Közzétéve: