Könyvajánló

Philippa Gregory: A füvesasszony

Philippa Gregory
Libri K.
2020

Évekkel ezelőtt olvastam már Philippa Gregorytól történelmi regényeket. Azok uralkodókról, felsőosztályról, hatalomról, királyokról szóltak. Tele intrikával, amennyire visszaemlékszem. Ez a történet, ahogy a címében is szerepel, egy füvesasszonyról, gyógyítóról (ahogy Alinor magát nevezi), a köznyelv által szívesebben boszorkánynak aposztrofált nőről és családjáról szól. Nagyon érdekes volt, mert egyszerre kezdtem el olvasni a könyvet és nézni az Outlander című sorozatot, amely szintén nagyjából ugyanebben a történelmi korszakban játszódik. Amikor nagyon könnyű volt bárkit elítélni, megítélni akár egy megmagyarázhatatlan cselekedete, akár szerencsétlen körülményeinek alakulása okán, de éppen ellenkezőleg, a túl nagy szerencse, az élet jobbra fordulása is gyanúsnak számított. Angliában inog a trón, a katolikusok száműzve, Cromwell és seregei, a jakobiták harcai adnak beszédtémát az egyszerű falusi embereknek. Alinor és gyermekei rettentő nehéz körülmények között élnek egy lápvidéken. Az asszony próbálja igazgatni két gyermeke sorsát, miután a férje magára hagyta őket. A küzdelem a mindennapi betevőjükért is folyik, nemcsak a jó hírükért. És ekkor bukkan fel egy idegen, aki segítségre szorul és aki olyan titokzatos küldetésben jár, ami nem csak őt, de a környezetét is veszélybe sodorhatja.
Nem voltak egyáltalán könnyen élhetőek az 1600-as, 1700-as évek, főképpen nem egy nő, kiváltképpen egy egyedülálló nő számára. Alinor mégis bátran és nagyon karakánul menedzseli az életüket, mondanánk ezt így manapság. Akkoriban azonban fő célja annyi lehetett, hogy a gyermekei jövőjének az alapjait biztonsággal le tudja rakni és azokon építkezve biztosítva lehessen a család megélhetése. Egyszerre volt határozott, okos ugyanakkor borzasztóan naív.
Nagyon szép tájleírásokat és apró információkat tartalmaz a könyv arról az időszakról. Izgalmas az egy szerű emberek szemén keresztül is képet kapni az akkori világról. Nyomon követni a mindennapi életet, szokásokat, babonákat és a gondolkodást, ami számunkra idegen, de akkoriban egy adott közösség életét szigorúan meghatározott keretek között tartva tudta biztosítani a rendet.
A regénynek van folytatása. Magyarul még nem jelent meg, de angolul e-bookban már elérhető.

V. A. 

Közzétéve: