A textil világa - 2018.09.12.

Első alkalommal került megrendezésre 2018. szeptember 12- én a szarvasi Városi Könyvtárban az a szövéssel és hobby varrással foglalkozó klub délután, mely havonta egy alkalommal várja ezentúl az arra kíváncsi érdeklődőket. Erre az első- „tagtoborzós, ismerkedős”- alkalomra összegyűlt társaság érdeklődéssel hallgatta az intézményvezető: Baginé Tóth Erika bevezetőjét, majd a klub foglalkozásvezetője: Kisné Szalai Edina hozzá fűzött mondandóját.

A bevezetőben elhangzott: miszerint a Városi Könyvtár jelentős összeget nyert egy EFOP típusú pályázaton „Lehetőség az egész életen át tartó tanulásra a szarvasi Városi Könyvtárban” címmel, melynek keretében számos képzési, önképzési lehetőséget kínálnak a helyi közösségnek. A” Textil világa” címmel indított foglalkozás is ehhez illeszkedik, amelynek nem csak a helyszínét, de a szükséges eszközöket is biztosítják majd az egyes foglalkozások alkalmával. Szó esett a klub tervezett tematikájáról, szervezeti felépítéséről, az elkövetkezendő alkalmak folyamán megvalósítható textil dísz- és használati tárgyak soráról.

Klubszerű felépítése kötetlen- nem tanfolyam jellegű- módon igyekszik megismertetni, megkedveltetni a megjelentekkel a „textil világát”, melyben kiemelt helyet kap a szövés és a varrás. A szövést szövőkeretek és állványok segítségével, kisebb munkadarabok elkészítésével lehet majd elsajátítani az egyes alkalmakkor. A fő tervezett tevékenység: rongyszőnyeg szövése, ezzel a hulladék újrahasznosítás egyfajta, jól ismert módját felelevenítve. A hobby varrás alapjaival elsősorban varrógépeken ( de a kézi varrást sem elfelejtve ), gyakorlati úton  lehet majd megismerkedni. Az egyéb, szükséges ismereteket: úgy, mint az anyagismeret, szabás, varratok típusai, stb. pedig rövid, de lényegre törő, beszélgetős, interaktív jelleggel igyekszik ismertetni a klub vezetője, melynek központjában a kevesebb, de fontos elméleti rész mellet a gyakorlati bemutatás és megvalósítás áll majd. Minden alkalommal közös alkotómunkára hívja a klub a megjelenteket, melynek a célja egymás inspirálásán túl egy kész produktum, egy textil dísz- vagy használati tárgy létrehozása, az ott biztosított alapanyagokból.  Ezen az első szeptemberi délutánon is alkotómunkával telt a rendelkezésre álló idő nagy része. Kézi varrással, újrahasznosított farmerből virágok és- már az ősz jegyében- dísz tökök készültek. A szimpatikus alapanyag és az egyszerűen elkészíthető, de látványos formák létrehozása minden részt vevőnek sikerélmény szerzett. A jól sikerült alkotó tevékenység örömével, kedélyes hangulatban, kész munkákkal

Közzétéve: