Bemutatkozik Baráth Nóra, festőművész

Június 11-én este Szarvas Város Barátainak Köre ajánlására a Városi Könyvtár vendégeként Baráth Nóra festőművész mutatkozott be Part és kút című előadásával. Baráth Nóra pályája Szarvason indult a Vajda Péter Gimnáziumban és a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola műhelyében. Szegedi főiskolás éveit követően a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán szerzett diplomát, jelenleg doktorijára készül ugyanitt.

Díjai közül kiemelkedő a 2016-ban kiérdemelt Római Magyar Akadémia képzőművészeti öszöndíja. Számos csoportos kiállításon vett részt: Stuttgart, Róma, Budapest, Pécs, Szeged, Szentendre, Szarvas; Egyéni kiállításai közül a Part és kút a harmadik, amelynek festményei a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának könyvtárában kapott helyet.

Vetített képeivel illusztrált bemutatkozásából kiderült, hogyan folyik állandó párbeszéd festés közben a vásznon a világ látható és csupán sejthető jelenségei között. Visszatérő motívumai a Holt-Körös partjának füzese, a fény-sötét határkeresése, a visszahúzódás.

Betekintést nyertünk azon művek élményhátterébe is, amelyek a Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíjának köszönhetően születtek meg. A festmények centrumában a kút, mint egyetemes szimbólum áll, a forrás, eredet és a megnyilvánulás kérdéseivel.

Közzétéve: