Digitális Jólét Program

Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom, VÁROSI KÖNYVTÁR DJP Pont

TESSEDIK SÁMUEL MÚZEUM ÉS KÖNYVTÁR DJP HÁLÓZAT PONT 
(Szarvas, Vajda Péter u. 26.)
DJP Mentor: Erdélyi Tibor

A Digitális Jólét Program (DJP) Hálózat Pontok elsődleges feladata a polgárok ösztönzése az infokommunikációs eszközök használatára, korszerű digitális technológiai eszközök és felkészült szakemberek segítségével.

A közösségi internet-hozzáférési helyek alapvető célja, hogy a pontok hozzájárulhassanak a digitális alapkészségek fejlesztéséhez, biztosítsák a digitális készségekkel nem rendelkező emberek számára az informatikai eszközöket, az internetelérést és az ehhez szükséges szakértői támogatást.

– A számítógépek és WI-FI használata ingyenes.
– 10 év alattiak csak szülői felügyelettel használhatják.
– A számítógépek az e-közszolgáltatásokhoz való csatlakozás (ügyfélkapu, internetbank használata), e-mail használat (levelek küldése, e-mail fiók regisztráció), álláskeresés,  tanulás,  információ szerzés céljából vehetők igénybe.

DJP Pont neve, elérhetősége:

Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár
Cím: 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 26.
Tel.: 06-66-312-745
E-mail: konyvtar@szarvasnet.hu
Web: https://szarvasikonyvtar.hu/digitalis-jolet-program-pont/

Nyitva tartás: hétköznapokon 8:30-tól 18:00-ig.

DJP Mentor neve, elérhetősége:

Erdélyi Tibor
Cím: 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 26.
Tel.: 06-66-312-745
e-mail: konyvtarinfo@szarvasnet.hu

A szarvasi Városi Könyvtárban 2004 óta működő eMagyarország Pont (2018-tól DJP Pont) szolgáltatásainak bővítését tette lehetővé a GINOP 3.3.1. pályázat, melynek célja, hogy fejlessze a közösségi internet hozzáfárási helyek infrastruktúráját, a korszerű infokommunikációs technológiai (IKT) eszközökkel, valamint felkészült szakemberekkel bíró pontokon keresztül ösztönözze az állampolgárokat az IKT eszközök használatára.
      Az 5 milliárd forint hazai és uniós forrásból 2018 végére megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően országszerte korszerű eszközökkel, szakértők segítségével bővíthetőek a digitális ismeretek másfélezer megújuló, ingyenesen elérhető Digitális Jólét Program Ponton.

A sikeres pályázatnak köszönhetően Könyvtárunk 2018 májusában új IKT eszközökhöz jutott: laptopok, tabletek, okostelefon, projektor, multifunkciós fénymásoló használatára nyílik lehetőség, valamint kül- és beltéri wifi vétel minőségének javítását biztosító berendezés került felszerelésre. A pályázat tartalmát képező eszközök beszerzését, kiszállítását, valmint a WiFi Access Point telepítését a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) biztosította.

A szarvasi Városi Könyvtár DJP Pontja hozzájárul a lakosság digitális alapkészségének fejlesztéséhez, illetve az ezen készségekkel még nem rendelkező magánszemélyek számára 2 fő képzett mentor segíti ingyenesen az informatikai eszközök  és az internet használatát.

A pályázatohoz kapcsolódóan – várhatóan 2018. szeptemberétől – indul a „Digitalizáció az aktív idősekért” program, mely a 65 év feletti idősek digitális felzárkóztatására irányul. A program keretében a bevont idősek kis csoportokban sajátítják el az infokommunikációs eszközök használatához szükséges tudást a programban részt vevő DJP Mentorok irányításával. A foglalkozások kiterjednek többek között a biztonságos internethasználatra, e-mail küldésre/fogadásra, valamint a közösségi oldalak használatára. 

Magyar Horgászkártya igénylési lehetőség a Könyvtárban

A Digitális Jólét Program Pontokon, így a szarvasi Könyvtárban is lehetőség nyílik a regisztrációra a Magyar Horgászkártya igényléséhez. Mentoraink (Szloszjár Edit és Erdélyi Tibor) segítséget nyújtanak az online ügyintézéshez.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) tájékoztatása szerint ahorgászok számára a horgászkártya kiváltása 2019-től kötelező lesz, azaz 2019 január 01-től e nélkül nem lehet semmilyen területi horgászengedélyt kiváltani. 
A MOHOSZ kampánya szerint a horgászkártya igénylést szeptember 01-től lehet kezdeményezni. A horgászkártya igénylést a MOHOSZ által kijelölt horgászkártya regisztrációs pontokon lehet, jellemzően a horgászegyesületeknél (illetve azok kijelölt partnereinél), vagy elektronikusan a mohosz.hu oldalon. 
Ez utóbbi esetben (vagyis elektronikus igénylés esetében) áll a DJP Hálózat a horgászok rendelkezésére. A megadott oldalon először be kell regisztrálni (e-mail címmel), majd az azonosító és jelszó segítségével bejelentkezve lehet a kártyát igényelni. 

Az egyszeri, a kártya teljes érvényességi idejére szóló regisztrációs díj 2200Ft, melyet az online regisztrálók online bankkártyás fizetéssel tudnak teljesíteni. Az elkészült kártyát postai úton kapják meg a horgászok. A kártya érvényessége 5 év, míg a 2018-ban regisztrálóknak 6 év. A regisztrációhoz szükséges a személyi és lakcímadatokon túl az adóigazolvány, érvényes e-mail cím és bankkártya.

A 2018. 12.04-ig regisztrálók között a MOHOSZ értékes ajándékokat sorsol ki, a főnyeremény pedig egy Toyota RAV4 Hybrid személygépjármű.

További információért látogasson el a Könyvtárba, vagy tájékozódjon  www.mohosz.hu weboldalon, vagy az alábbi igénylést bemutató rövid videón!

E szamla igenyles

Ha igénybe veszi a Nemzeti Közművek (NKM) gázszámlafizetéshez kapcsolódó online szolgáltatásait és regisztál az e-számlára, nem csak pénzt spórolhat meg (1000 forintos jóváírást kap, valamint részt vehet a jelenleg is futó, NKM által szervezett nyereményjátékban – további információ: https://www.nkmfoldgaz.hu/email-eszamla), hanem környezettudatos módon (a számla és a sárga csekk kinyomtatását feleslegessé téve) tehet saját háztartásuk digitális felkészültségének növeléséért.

Az E-gázszámla lényege, hogy Ön nem papíralapú számlát kap, hanem e-mailben vagy az online ügyfélszolgálaton keresztül érkezik Önhöz a gázszámlája. Az így megkapott számlát többféle fizetési móddal egyenlítheti ki:

– biztonságos online bankkártyás fizetéssel,

– banki átutalással,

– csoportos beszedési megbízással vagy

–  az ügyfélszolgálati irodáinkban bankkártyával.

https://www.nkmfoldgaz.hu/email-eszamla

Az Online ügyfélszolgálat regisztrálásához és az e-gázszámla létrehozásához keresse a DJP Mentorokat!

DJP Mentor: Erdélyi Tibor
Ajánló kód: DJP1017

Programajánló:

Legújabb könyvajánlók: