Digitális készségfejlesztés a Szalmaportán?

Igen, ez is lehetséges. Abban az értelemben, hogy a városi Könyvtárban működő Internet Klub tagjaival egy kerékpártúra keretén belül ellátogattunk a Szarvas-Ezüstszőlőben található Sárarany Szalmaportára, ahol a Mackó család vendégszeretetét élvezhettük.

A kerékpártúrát még márciusban meghirdettük a klubtagoknak az Internet Fiesta programsorozatunk egyik rendezvényeként. Akkor az időjárás közbeszólt, és egy későbbi időpontra halasztottuk a túrát. Az új időpont – sok egyeztetés után – május 17-e lett és mindannyian nagyon vártuk a közös találkozást. Sajnos az időjárás itt sem kedvezett nekünk, úgyhogy a kerékpártúrából – 4 bátor személy kivételével – autós túra lett, köszönhetően néhány segítőkész tag felajánlásának.

A Sárarany Szalmaportán megtekintettük Mackóné Veronika, szalmafonó csodálatos munkáit. A „szalmamúzeumban” megtalálható a szalmából készült használati- és dísztárgyak sokasága: szalmából készült magyar koronázási ékszer, menyasszonyi fátyol szalmával díszítve, virág, ékszer, doboz, karácsonyfadísz, kiságy fölé akasztható szalmaforgó, stb. A szalmatárgyak mellett egyedi gyöngyékszerekben is gyönyörködhetünk, amelyek Maczkó Veronika keze munkáját dicsérik.

Az eső elmúltával, a vihar előtt még volt időnk hasznos információkat összegyűjteni a Szalmaportán található Füveskertben, ahol több mint ötven féle gyógy- és fűszernövény található.

Először a szemünk telt meg a szalmatárgyak és gyöngyékszerek szépségével, majd az agyunk a gyógynövények jótékony hatásairól, felhasználásukról hallott ismertetéskor, végül a hasunkat is megtölthettük a házigazdák által készített isteni finom kenyérlángossal és a hozzá felkínált – a Füveskertben megtalálható növényekből készült – szörpök elfogyasztásával.

Köszönjük a Mackó családnak a szíves vendéglátást, a SzarvasiBibliothéka Alapítványnak a támogatást és az Internet Klub tagjainak a részvételt. (Írta: Szloszjár Edit, az Internet Klub vezetője és a program szervezője)

Közzétéve: