Könyvajánló

Labanc Györgyi, Petőné Vígh Katalin, Szalay Krisztina: A biológiai sokszínűség jó gyakorlatai az óvodában

Labanc Györgyi, Petőné Vígh Katalin, Szalay Krisztina
Flaccus K.
2022

Kötetünk ​a biológiai sokszínűség megvalósításának széleskörű lehetőségeit mutatja be az óvodában. Mindazoknak szól, akiknek fontos, hogy gyermekeink egészséges környezetben nőjenek fel, legyen tiszta víz, jó levegő és egészséges élelmiszerek. Akiknek fontos, hogy gazdag legyen a természeti környezetünk, megmaradjon az állat- és növényfajok sokszínűsége, az élőhelyek változatossága. Akiknek fontos, hogy a jövő nemzedéke fogékonnyá váljon az őket körülvevő környezet értékeinek megbecsülésére, megvédé­sére, és tegyenek is annak érdekében, hogy ezek a természeti kincsek a jövő számára is elérhetőek maradjanak.

A könyv közérthető formában ismerteti a biodiverzitás témáját, majd erre az elméleti háttérre építve, különböző gyakorlati színtereken mutatja be az óvodai megvalósítás lehetőségeit. Az olvasó többféle nézőpontból ismerkedhet meg az óvodai fenntarthatóság fogalmával, a zöld óvodák változatos tevékenysége­ivel, kiemelve azokat a teendőket, amelyekkel az óvodapedagógusok, a gyer­mekek és a szülők hozzájárulhatnak a világ sokszínűségének megőrzéséhez. A kiadvány azt a kérdést is segít megválaszolni, hogy „mit tehetünk” a biológiai sokszínűség érdekében az óvoda udvarán, kertjében, a csoportszobában és a tágabb környezetünkben.

Kedves olvasó, kívánjuk, hogy legyen fogékony a világ sokszínű befogadásá­ra, a környezeti értékek védelmére és az élmények megosztására. Ez különösen fontos az óvodapedagógusok számára, akiknek nap mint nap van lehetősége kitárni az ablakot arra a színes világra, amelyben megcsodálhatjuk Földünk ezernyi szépségét, harmóniáját, amelyet szeretnénk átmenteni, megőrizni a következő generációk számára.

(forrás: moly.hu)

Közzétéve: