Mályvavirág Alapítvány

2020. január 18-án hatodik alkalommal tartott szarvasi prevenciós napot a Mályvavirág Alapítvány Bartus Beatrix szervezésében; idén új helyen a Városi Könyvtárban. A rendezvény célja az volt, hogy kerekasztal beszélgetés formájában megosszák a legfontosabb információkat a méhnyakrák betegséggel kapcsolatban, és felhívják a figyelmet a prevenció fontosságára.

A megjelent vendégeket Dr. Melis János címzetes főjegyző és Hodálik Pál, a Békés Megyei Közgyűlés tanácsnoka köszöntötte.  A délután háziasszonya, Novodomszky Éva televíziós műsorvezető volt.

Dr. Zákány Zsolt szülész-nőgyógyásztól megtudhattuk, hogy a betegség megelőzhető, és megfelelő stádiumban gyógyítható. A prevenció két pillérét a védőoltás és a szűrés jelenti. 2018 óta az oltásokat illetően fordulat állt be, és már egy korszerű vakcinát alkalmaznak. Ennek köszönhetően a méhnyakrák 70%-ban elkerülhető, illetve a HPV-vírussal összefüggésbe hozható betegségek egy része ellen is védelmet nyújt. Sajnos, a szűrési hajlandóság a hölgyeknél továbbra is alacsony, ezért nem tudnak lényeges áttörést elérni a halálozási adatokat illetően. Évente kb. 4-500 nő veszíti életét ebben a betegségben.

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke elmondta, hogy Magyarországon egyre több nőt érnek el, a prevenció, és a betegutak során is. Sok orvossal, szakemberrel van aktív kapcsolata az alapítványnak. Aki megkeresi őket egy leletértelmezéssel, egy másodvélemény kéréssel vagy egy orvosajánlással, annak könnyedén tudnak segíteni. Országszerte 12 Mályvapont működik. Gyógyulást segítő programot fejlesztenek, betegeket kötnek össze.

Idei mottójuk, „Fontos, amit megosztasz”, vagyis kérik, hogy információkkal, saját történeteik elmesélésével segítsék az érintetteket.

A Városi Könyvtár és a Szarvasi Mályva Pont közösen kialakít a könyvtárban egy Mályva polcot, melynek célja, hogy az itt elhelyezett ismeretterjesztő könyvekből és szórólapokból minél többen juthassanak információhoz a témával kapcsolatosan.

A rendezvény végén a regisztrált vendégek között egy wellness hétvégét sorsoltak ki.

Közzétéve: