Megátkozottak” – A sikeres történelmi regénysorozat újabb része Csikász Lajostól

Az ünnepi könyvhét keretében újabb történelmi regényét mutatta be Csikász Lajos a Szarvasi Városi Könyvtárban 2018. június 14-én. Beszélgetőtársa, Szenes János is örömmel nyugtázta a regény megjelenését, hiszen maga is a történelmi regények szakértője. A beszélgetésükből kiderült, hogy az író tagja a 2013-ban megalakult Történelmi Regényírók Társaságának. A társaság által évenként megjelentetett novellásköteténekCsikász Lajos által írt novellája adta az alapját a most kiadásra került regénynek.

Szenes János hangsúlyozta a korábbi művek elolvasása alapján, hogy az íróra „roppant mélységes regényírás és széles tájékozottság” jellemző, ami több dologra vezethető vissza. Egyrészt a történelem iránti gyermekkori rajongása – kedvenc könyve az Egri csillagok, kedvenc filmje a Tenkes kapitánya -, másrészt a történelem-földrajz szakon végzett egyetemi tanulmányai. Az alapos földrajzi ismeretek és a modern technika – a regénybeli helyszínek előzetes „megtekintése” Street View program – segítségével regényei még hitelesebbé és realisztikusabbá válnak. A saját maga által szerkesztett, a regényekben szereplő térképek még több pontos információt nyújtanak az olvasóknak. Az író szerint kihívás egy regény megírása a több hónapos előkészítő munkát tekintve, hisz nagy hangsúlyt fektet a történelmi korhűségre, a kalandos cselekményre és az élményszerzésre úgy, hogy a saját fantáziáját is segítségül hívja. Valamint szülőhelyéről sem feledkezik meg: Öcsöd valamilyen formában minden regényében kisebb-nagyobb szerepet kap, sőt a legújabb regényben még Szarvas városáról is szó esik.

IV. Kun László uralkodásának utolsó éveit eleveníti fel a „Megátkozottak” című könyv, amely a liliomos sorozat negyedik, önállóként is olvasható köteteként jelent meg. Aki olvasta az író korábbi liliomos könyveit, annak ismerősek lehetnek a szereplők, hiszen az „Ezüst sávok, arany liliomok” című kötet előzményeit dolgozza fel. A 13. század végi aktuális történelmi helyzetet reális szemszögből, korhű leírásokkal ábrázoljaúgy, hogy szereplőit végig ismerősként, közel érezhetjük magunkhoz. Drasztikus csatajeleneteknek is részesei lehetünk, mindamellett a mindennapi családi élet boldog eseményeibe is betekintést enged. Nem hiába jellemezte a beszélgetőtárs, Szenes János is a következőképpen a regényt: „Óriási olvasmányélményt jelent az olvasó számára, mivel filmszerűen pereg a történet, és rengeteg új ismeretet ad erről a korról és a történelmi alakokról.”

Mindenképpen különleges könyveket tart a kezében az az érdeklődő, aki olvassa Csikász Lajos köteteit, hiszen mindegyik borítóját testvérével, Csikász Katalin grafikussal együtt tervezte – látvány és tartalom együtt utal az izgalmas olvasmányélményre.

(Írták: Kisné Szalai Edina, Benkő Lívia, OpauszkinéJanecskó Erika)

Közzétéve: