Minden, amit a védettségi igazolványról tudni érdemes

A 2020-ban hazánkban is megjelenő koronavírus kapcsán sok új szó került a mindennapi beszédünkbe, mint pl. arcmaszk, járványkórház, vécépapírbűnözés, karanténháj, maradjotthonka, fotelvirológus és a védettségi igazolvány is. Sok információt hallunk róla, sok kérdés merül fel bennünk. 

KI kaphatja? HOL használható? MIKOR küldik? HOGYAN igényelhető? MEDDIG érvényes? MIÉRT kell ez nekem? MIÉRT NEM kaptam meg?

2021. május 25-én 18 órától online előadás formájában kaphattak tájékoztatást az előre regisztrált résztvevők a védettségi igazolványról.

Többek között beszéltem arról, hogy ki jogosult a védettségi igazolványra?

  • aki Magyarország területén megkapta a védőoltást,
  • akinek van nyilvántartott pozitív teszteredménye az EESZT-ben, automatikusan, ingyen megkapja az igazolványt. 
  • akik rendelkeznek pozitív ellenanyag-vizsgálattal, kérelemre állítják ki az igazolványt, ez elektronikusan vagy bármely kormányablakban személyesen igényelhető. A kérelemmel egyidejűleg 3 000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell megfizetni.
  • Annak a magyar állampolgárnak, akit meghatározott külföldi országban oltottak EU-ban vagy Magyarországon engedélyezett védőoltással, kérelmére ingyenesen kiállítják védettségi igazolványt.

Hogyan lehet igazolni a védettséget?

“A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas az rendelet szerinti hatósági igazolvány (védettségi igazolvány), illetve applikáció.” (60/2021. (III.12.) Korm. rendelet 

A pünkösdi hétvégén – 2021. május 23-tól – újabb enyhítések léptek életbe, amelyek közül a legfontosabbakat ismertettem és részleteztem hova lehet belépni a védetteknek és hova nem kell védettségi.

A védettség igazolására az “EESZT alkalmazás” is elfogadott, ezért lépésenként bemutattam a mobilapplikáció telepítésének és használatának menetét, illetve az ehhez kapcsolódó ellenőrző alkalmazás az EESZT Covid Control telepítését.

Az előadás végén azokra a kérdésekre válaszoltam, amelyeket a regisztrációkor adhattak meg a résztvevők. 

Bízom benne, hogy mindenki hasznosnak találta az előadást. 

Ha bármi kérdése van a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, vagy segítséget szeretne a bemutatott alkalmazások használatában, bátran keressen!

Szloszjár Edit, DJP mentor – E-mail: szloszjar.edit@djnkft.hu

Közzétéve: