Minősített Könyvtár 2018

Országosan tizenöt könyvtár érdemelte ki a Minősített Könyvtár elismerést, köztük négy Békés megyéből. A Békés Megyei Könyvtár, a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár és a gyomaendrődi Határ Győző Könyvtár mellett a szarvasi Városi Könyvtár pályázatát is pozitívan bírálta el a kiíró, az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

FEKETE PÉTER ÉS BAGINÉ TÓTH ERIKA

A jelentkezőknek önértékelést és szakmai beszámolót kellett benyújtaniuk, amelyben bemutatták a szervezetfejlesztési munkájukat. A díjátadásra november 13-án, Budapesten került sor.

– A minőséget a pályázat kiírói úgy értelmezik, hogy azok a szolgáltatások, amelyek a hagyományosokon túl megjelennek egy könyvtárban, mennyire elégítik ki az olvasóközönség igényeit. Mi arra törekszünk, hogy az intézményben elérhetőek legyenek olyan olvasáshoz kapcsolódó szolgáltatások, amelyek jó irányba befolyásolják a látogatók olvasási szokásait. Kötelező tevékenységeink közé tartozik a programok szervezése is. Ebben az évben pl. egy pályázatnak köszönhetően sikerült ezeknek a körét bővítenünk olyan foglalkozásokkal, szakkörökkel, amelyek a közösségépítést szolgálják – számolt be az előzményekről Baginé Tóth Erika intézményvezető.

Most még egyelőre az örömben úszunk, hiszen ez egy megható elismerés egy kisebb könyvtár számára – fogalmazta meg a díjjal kapcsolatos érzéseit Baginé Tóth Erika. – Nagy büszkeség, ugyanakkor egy óriási felelősség is. Azt üzeni, hogy egy olyan könyvtárban dolgozunk, amelyet az egyik legjobbnak ismertek el ezzel a címmel, és ehhez kell tartanunk magunkat a továbbiakban is. Az itt dolgozó könyvtárosoknak még inkább oda kell figyelniük az olvasókra, felismerni az igényeiket, és még több újítást kell bevezetnünk – tette hozzá.

A Minősített Könyvtár következő lépcsőfokaként a Könyvtári Minőségi Díjra is lehetett pályázni. Ebben az esetben az intézmények feladata két innováció bemutatása volt. Előnyben részesült az a pályázó, melynek legalább egy innovációja a nemzet és szakmapolitikai célokat támogatta, azaz családtámogató vagy könyvtár- és olvasáskultúra népszerűsítő volt. A felhívásra két érvényes pályázat érkezett. A díjat végül a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ érdemelte ki.

A Minősített Könyvtári cím használatára a Szarvasi Könyvtár öt évig jogosult. Ez az alapfeltétele továbbá annak is, hogy a jövőben az intézmény a másik cím elérését is megcélozza.

forrás: newjsag.hu

Közzétéve: