Origami Klub - 2019.05.04.

Május 4-én ismét megtartottuk Origami és Társasjáték klubunkat. Mivel anyák napja a rákövetkező napon volt esedékes, ezért egy egyszerűbb virágszirmot készítettünk el.

Origamizás után egy fergetegeset játszottunk, a kevesek által ismert Catan telepesei társasjátékkal, mely a személyes kedvencem, és mindig nagy öröm számomra ha megismertethetem másokkal is ezt a nagyszerű játékot.

Catan telepeseiről bővebben:

A Catan telepesei először Németországban jelent meg 1995-ben. Mára világszerte elterjedt, huszonöt nyelvre fordították le, számos díjat bezsebelve, többek között 1996-ban Németországban “Az év játéka” címet, 1996-ban az Egyesült Államokban az “Év táblás játéka” címet nyerte el. Magyarországon eddig két kiadást élt meg, az első kiadás még fa bábukkal, míg a második kiadás már nagyon szépen kidolgozott műanyag bábukkal jelent meg 2015-ben.

A Catan telepesei alapvetően nyersanyag gyűjtésre és kereskedésre épülő stratégiai játék. Elengedhetetlen részét képezi az egymással való együttműködés, és stratégia játék lévén jól át kell gondolni minden egyes lépésünket, sokszor két vagy akár három körrel előre is érdemes tervezni. A játék lényege, hogy falukat kell építenünk különböző nyersanyag lelőhelyekre utakkal összekapcsolva, majd ezekből a nyersanyagokból a falukat városokká alakíthatjuk, utakat építhetünk, illetve fejlesztéseket vásárolhatunk. Nagyon sok módon nyerhetünk, attól függően milyen stílusban is játszunk. Célunk egy bizonyos pont elérése (az alap játékban 10), amit megszerezhetünk mások kárára vagy éppen másokkal együttműködve. A játéktábla véletlenszerű felállítása miatt sok-sok játék után is változatos marad. Bár elején kissé bonyolultnak tűnhet a játékszabály, valójában egy-két mérkőzés után gyorsan bele lehet tanulni.

Ez a társasjáték személyes kedvencem, hiszen szinte minden megtalálható benne amit egy táblás játékban szeretek. Természetesen fontos szerepet tölt be a véletlen is, hiszen dobókockával dobunk, de megfelelő stratégia, illetve egymással való kereskedés nélkül szinte lehetetlen nyerni. Az alap játékot 3-4-en játszhatjuk (kiegészítővel megoldható, hogy 2-en vagy akár 5-6-an is), 10 éves kortól bármilyen idős korig ajánlott, egy mérkőzés kb 60-75 perc (de ez a tábla felállítása miatt nagyon széles skálán változhat). Ne tévesszen meg senkit, hogy ez egy stratégiai játék, bátran ajánlom fiúknak és lányoknak egyaránt, legyen az fiatalabb vagy idősebb. Ha kellően kitanultuk az alap játékot, lehetőségünk van kiegészítőkkel bővíteni, még nagyobb térkép, még több nyersanyagfajta, többféle mód a végső pont elérésére és rengeteg új szabály amely még összetettebbé teszi az egyébként is változatos játékot.

Aki nem szeretne sok pénzt kiadni társasjátékért, vagy nincs meg a kellő számú játékos de szívesen kipróbálná, annak most itt a lehetőség, hogy jó hangulatban egy fergetegeset játszunk ezzel a szépen kidolgozott, nagyon összetett és nagyszerű játékkal.

Díjak:
1995 Deutscher Spiele Preis Best Family / Adult Game győztes
-1995 Essener Feder Best Written Rules győztes
-1995 Meeples’ Choice díj
-1995 Spiel des Jahres győztes
-1996 Origins Awards Best Fantasy or Science Fiction Board Game győztes
-2001 Origins Awards Hall of Fame Inductee győztes
-2004 Hra roku győztes
-2005 Gra Roku Game of the Year győztes
-2011 Ludo Award Best Board Game Editior’s Choice győztes
-2012 JoTa Best Game Released in Brazil Critic díj

Közzétéve: