Rádiós időutazás Paluska Györggyel

A 2017-es Országos Könyvtári Napok alkalmából szervezett Nyitott Könyvtári Hét keddjén Paluska György audiotechnikus – a tavalyihoz méltó módon – ismét egy lebilincselő előadást tartott a Városi Könyvtár olvasótermében, amely ezúttal a Rádiótól a zenegépig címet viselte.

Rádiótörténeti bevezetője egészen a technikai újítások régmúltjába vezetett vissza, a feltalálók korába, így időrendben ismerhettük meg a mai modern eszközökig vezető út fontosabb lépcsőfokait. Mindezekről hanganyagokat is hallhattunk korhű felvételek segítségével olyan eszközökön, melyek hadra foghatósága már technikai bravúrnak számít. Súlyos világháborús eszköztől kiindulva, minden kor meghatározó rádióival, lejátszó eszközeivel találkoztunk, természetesen erős retro feeling keretében.

A leginkább ritkaságnak számító berendezés a zenegép volt, amely kislemezek A és B oldalának beolvasásával teremtette meg a bulizási hangulatot, egészen tiszta és erős hangzásával. A bemutató után mindenki megtalálhatta és le is játszhatta kedvenc számait a ’80-as évekkel bezárólag.

Az Iskolarádiótól a modernebb Videoton készülékekig még megtekinthető Paluska György ezt a témát felölelő kiállítása, ami alkalmas sokakban nosztalgikus emlékek felidézésére.

Közzétéve: