Szívmelengető állatmesék és humoros történetek Harencsár László tollából - 2018.06.11.

Könyvbemutató került megrendezésre 2018. június 11-én a Szarvasi Városi Könyvtárban, ahol a megjelent vendégek betekintést nyerhettek Harencsár László új írásaiba. A szerző Brachna Irént, a Chován Kálmán Művészeti Iskola igazgatónőjét és Dr. Kutas Ferencet, a Szarvasi Krónika főszerkesztőjét, nyugalmazott középiskolai tanárt kérte fel két új kötetének bemutatására, akik nagy örömmel fogadták el a megtisztelő feladatot.

Elsőként Brachna Irén beszélt az Erdőtündér című mesekönyvről, amelynek szép borítóját Győri Erzsébet, művésznevén Zsadaillusztrálta. Az író természet iránti szeretete gyermekkorából ered, amikor sokat járta az erdőket megismerve annak érdekes élővilágát. Lebilincselő élményei a kötetben olvasható 19 mesében elevenednek meg, amelyek szereplői mind olyan szerethető, kedves állatok, akik a természetben ugyan ellenségek, a történetekben azonban kivétel nélkül barátságban élnek egymással. Kiemelte, hogy „a könyvben a legtöbbször előforduló szó a barátság”. A szívmelengető történetek mindegyike jól végződik, „a mesékben érződik a pozitív kisugárzás, amire a mai világban nagy szüksége van az embereknek”. Két rövid mesét is meghallgathattak a résztvevők az igazgatónő elragadó előadásában, így rövid időre mindenki egy kicsit ismét gyermeknek érezhette magát.

Ezt követően a Halottszámláló című kötet bemutatását Dr. Kutas Ferenctől hallhatták a vendégek. Mindenekelőtt felhívta a figyelmet a borítón látható, gúla alakban összerakott kövek és emberfejek harmonikus elrendezésére, amely szintén Győri Erzsébet illusztrációja. A cím első hallásra szomorú, elrettentő tartalomra utal, azonban a mű elolvasása után kiderül, hogy ez a könyv azokról az emberekről szól, akik ma ugyan már nem élnek, de a szerző életében fontos szerepet játszottak. Ezért kapta a kötet a „Halottszámláló” címet. Kiemelte, hogy „a családtagokról, barátokról és ismerősökről szóló humoros történetek tele vannak melegséggel, szeretettel”. Véleménye szerint „tiszteletre méltó az a törekvés, hogy a szerző megőrizte ezeket a neveket az utókor számára.” A Tatai László által szerkesztett kötet egyben tartalmazza a szerző összes művét. (írta: OpauszkinéJanecskó Erika)

Közzétéve: