Internet foglalkozás

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kiírt pályázat adott lehetőséget 2004-ben számítógépek és szoftverek beszerzésére. Ezen eszközök megléte és az internethez való hozzáférés lehetőségének megteremtése után  indítottuk el 20 órás „ A lakosság Internet és elektronikus szolgáltatások ismereteinek elsajátítására szervezett tanfolyamokra” címmel kiírt képzésünket, mely a lakosság körében nagy tetszést aratott.

A képzések fő célja,  hogy segítsék az internettől idegenkedő, “bizalmatlan” állampolgárokat (különösen az idősebb korosztályt és a hátrányos helyzetű rétegeket) abban, hogy használni tudják a számítógépet, és bátrabban “navigáljanak” a világháló gazdag információs kínálata között és ezáltal ők is hozzáférjenek az információs társadalom nyújtotta lehetőségekhez, részesülhessenek e tudás adta előnyökből.

Az elmúlt években nem rendszeresen, de folyamatosan szervezünk „Barátkozás az Internettel” címmel foglalkozásokat, kezdő és haladó szinten.

A kezdő tanfolyamon az alapoktól indulunk: a számítógép felépítésének, részeinek – különösen a billentyűzet és az egér – megismerésétől, Interneten való információkeresésen át eljutunk az elektronikus levelezőrendszerek közül a gmail használatához.

A haladó csoportokban megismerkedünk a Google további szolgáltatásaival: a Google Térképpel, Youtube videómegosztó oldallal, a Google Fordítóval. Beszélünk az online vásárlás előnyeiről és buktatóiról, bemutatunk különböző online áruházakat (pl. Libri online könyváruház, Vatera). Nagyon fontosnak tartjuk bemutatni az e-közigazgatási szolgáltatásokat; az Ügyfélkapu használatát, netenahivatal.gov.hu, magyarorszag.hu portálokat, melyeken néhány kattintással ügyeinket tudjuk intézni: pl. benyújtani az adóbevallásunkat,  időpontot foglalni az okmányirodába, lekérdezni „betegéletútunkat”, gépjárműadat-lekérdezésre, stb.

2016. tavaszán a látogatók igényeihez igazodva, új ismeretek elsajátítására irányuló foglalkozásokat indítottunk. Ebben az évben Szövegszerkesztési alapismereteket nyújtó órákon vehettek részt a jelentkezők.

A Városi Könyvtárban  dolgozó munkatársak segíti a látogatókat, hogy az interneten elérhető e-szolgáltatásokat és e-tartalmakat, valamint az elektronikus ügyintézést megismerjék és igénybe tudják venni.

 

Programajánló:

Legújabb könyvajánlók: