Arany Jánost ünnepeltük

A Városi Könyvtár szeptember 21-én jubileumi ünnepséget tartott Arany János 200. születési esztendejét megünnepelve. A nagyszerű költőre emlékezve dr. Reisinger János irodalomtörténész, majd Szenes János szerkesztő, helytörténeti kutató előadásait tekinthette meg a közönség.

„Ki nekünk Arany János?” – erre a kérdésre adott néhány válasszal kötötte le a megjelent közönség figyelmét dr. Reisinger János, aki egyúttal az előadással azonos című kötetét is bemutatta, amely Arany életének fontos, de mégis kevésbé ismert 66 történetét meséli el. A magyar irodalom egyik legsokoldalúbb szerzőjében „10 csodagyerek” is létezett, de egy költő örökségét leginkább az mutatja, hogy hány verset, hány sort tudunk felidézni tőle. Ezért az előadó nagy hangsúlyt fektet négysorosainak betanítására, bárhol is jár – nálunk így a Szülőhelyem volt a memoriter. Dr. Reisinger János már nem először járt nálunk, és ismét egy igazán élvezhető, érdekes információkkal szolgáló órát tartott nekünk, nem csoda, hogy az ország minden táján szeretettel várják.

A Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola a két előadás között zenei produkciókkal készült, így Csasztvan Angyalka és Fabó Zsófi fuvola-duóját, Molnár János és Sebjan-Farkas Bianka gitár és ének előadását, illetve Brachna Irén igazgatónő és Molnár János gitártanár az ez alkalomra szánt gitárkíséretes félig ének, félig próza Arany-feldolgozását láthattuk.

Az ünnepség második felében Szenes János Arany és Békés megyei kortársai címmel tartott hely- és régiótörténeti előadást. Szinte ábécé sorrendben végigmentünk a megye településein, nem véletlenül, hiszen mindenhol megfordult egy-egy Arany-kortárs irodalmár kezdve a szarvasiak számára jól ismert Petőfi-történetektől egészen a Kötegyánon megfordult Táncsics Mihályig.

A késő délutáni esemény konszenzusaként Reisinger János tanácsa jól mutatja Arany János kultúr- és irodalomtörténeti fontosságát: minél többet jegyzünk meg tőle, annál többek leszünk. Ugyanis:

Szülőhelyem, Szalonta, Nem szült engem szalonba; Azért vágyom naponta Kunyhóba és vadonba.

Közzétéve: