Könyvajánló

Szelídítésünk ​színhelye

Dusza Erika
Nora Libro K.
2019.
„A ​Szelídítésünk színhelye a működő buddhizmust mutatja meg a maga brutális mivoltában, amikor épp az ego romlására tör. Az elvonulás bizonyos értelemben prolongált meditáció, célja az ego kimetszése, a művelet gyötrelmes, sokáig tart, eredményes voltára garancia nincs. Persze ha a könyvpiacon szétnézünk, azt fogjuk látni, hogy nem mindegyik ösvény ennyire meredek.
Buddhizmusról szóló irodalommal Dunát lehet rekeszteni, ez a könyv mégis unikum a maga módján, lévén ez egy fogékony, értelmes és írni tudó szubjektum beszámolója a folyamatról, melynek végére jutván ő maga is buddhista tanítóvá lényegült át. Önvallomás és riport egyszerre, hiteles, meggyőző, lenyűgözően érdekes.
Az út, amelyen a szerző halad, szertartások, beavatások, misztikus élmények kavalkádja, lényege viszont ugyanaz, mint a buddhizmus többi változatáé, a teljes, hiánytalan boldogság keresése. Klinikailag igazolt tény, hogy a gyakorló buddhista agykérgének a boldogságélménnyel összefüggő területei állandóan élénk aktivitást mutatnak, eszerint tehát csak egyfajta buddhista létezik, a boldog buddhista. Szellemi vezetőnek tehát azt válasszuk, aki folyton vigyorog.” – Váncsa István író, publicista (forrás: moly.hu)

Közzétéve: