Edisontól Tesláig - Paluska György kiállítása és előadása a Könyvtárban

Mi kell ahhoz, hogy egy könyvtárban közel nyolcvan főnyi – főként férfiakból álló – közönség tegyen látogatást? A szarvasi Városi Könyvtár megtalálta a receptet.

Egy elhivatott ember gyűjtőszenvedélye, technikatörténet, különleges retró eszközök működés közben, nosztalgia.

Paluska György szarvasi hangtechnikust mindig is a régi, retró dolgok érdekelték. Ez indította el a gyűjtést, ami mára odáig jutott, hogy közel száz működőképes eszköz van a birtokában. A gyűjtéshez óriási háttértudás is társul, lélekkel összeállított előadásaihoz nagyszerű érzékkel választ zenét, kiállításai több hónapos előkészületet, precizitást tükröznek. Az elmúlt években csodájára járhatott a szép számú közönség sercegő hanglemezt megszólaltató gramofonjának vagy a korabeli “Rákosi tölcsérből” felhangzó hangfelvételnek; de bárki megszólaltathatta kedvencét a 2 Ft-os érmével működő igazi zenegépből. 

Idén az elektromosság témáját jártuk körül. Edison és Tesla, a két feltaláló életét, eredményeit, vitáját ismerhettük meg természetesen izgalmas szemléltetőeszközökkel megspékelve. Szó esett a magyarországi első közvilágításról, a 60-as-70-es évek technikájáról, amelyek közül a legérdekesebbeket működés közben is megcsodálhatta a közönség: egy 1941-ből származó forgókéses villanyborotvát, egy hordozható rádiót, amely egyben bakelitlemez-lejátszó is volt a 70-es években, mint egy korabeli “DISCKMAN”, amelyből még ma is tökéletesen hangzott a P.Mobil Kétforintos dala; vagy egy közel ötven éves kazettás magnódecket automata kazettafordítóval. De a csattanót mégis egy olyan hordozható magnetofon jelentette, amelyben tekerős áramfejlesztő biztosította, hogy áram nélkül is végighallgathassuk kedvenc számunkat.

A közönség az előadást követően lelkesen kérdezett, beszélgetett közelebbről is szemügyre véve a kiállított különlegességeket.

Közzétéve: