Fényképezőgéppel a csillagos ég alatt

Különleges tudománnyal ismerkedtek 2019. január 31-én este könyvtárunkban a Csillagász kör tagjai és a szép számmal megjelent érdeklődők. Bagi László asztrofotóst mutatta be a kör vezetője Dr. Dezső István.

A ritka hobbit magáénak tudó fotós bemutatkozójában elmondta, hogyan talált rá erre a nagyon sok örömet okozó, érdekes elfoglaltságra. Ismertette az asztrofotózás ágazatait; a bolygó, az asztro tájkép és a mélyég fotózás jellemzőit. Elmondta azt is, hogy ő a mélyég fotózás szerelmese lett egy véletlen élmény hatására.

Rátért arra is, hogyan és mivel készülnek ezek a csodás felvételek, hány óra fázisfelvételeiből áll össze egy-egy csodálatos kompozíció. A laikus hallgatóság számára is világossá vált, hogy milyen hosszú folyamat, számítógépes utómunkálat eredménye egy fotó. Beavatott bennünket a kedvenc észlelőhelyeken folyó életbe, a fotóstársakkal közös időtöltésbe. A tiszta, csillagos, jeges téli éjszakák alkalmasak a leginkább a szép fotók készítésére, így sok téli emlék köti össze az asztrofotózás szerelmeseit. A kedvező fotózási napok megtalálásában nagy segítséget nyújtanak a nyomtatott csillagtérképek, amelyek évszakonként tartalmazzák a csillagászati eseményeket, és nagyon hasznos lehet a Stellárirum.org internetes oldal is. Ezen kívül a fényszennyezettségi térkép is a fotósok munkáját könnyíti. Mindezek ellenére váratlan események is előfordulhatnak, mint egy-egy erdőlakó érdeklődése, vagy egy váratlan széllökés.

Ezek után rátért legkedvesebb asztrofotóinak bemutatására, amelyek közül több alkotás a szakma elismerését is kivívta.

A NASA 2017. november 2-án a nap képének választotta a NGC 891 galaxis képét, amely közel 1000 objektum képét tartalmazza.

Majd bemutatásra kerültek a Láng köd, az Embrió köd, a Szellem köd, a Boszorkányfej köd, a Cápa köd, a Buborék köd, az Ebihal köd gyönyörű képei. Ezek többségét a Nap fotója elismeréssel díjazták a külföldi asztrofotós csillagászati honlapok.

A Nyári Tejútrészletről készült felvétel is különleges élménnyel ajándékozta meg a hallgatóságot, amiről megtudtuk, hogy 28 óra expóidővel készült.

A bemutató végeztével a hallgatóság sok-sok kérdéssel fordult az előadóhoz. A csodálat hangján szólt a legtöbb hozzászóló, ehhez csatlakozott minden jelenlévő, hiszen a fotós képei és lelkesedése mindenkit lenyűgözött. (Írta: Harencsárné Liska Mária)

Közzétéve: