Internet Fiesta 2017.

Az Internet Fiesta országos programsorozat 18. alkalommal kerül megrendezésre. A könyvtárunk már évek óta csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, melynek célja az internethasználat népszerűsítése, az online szolgáltatások megismertetése, hasznos tudnivalókkal, tanácsokkal segíteni a látogatóinkat.

Ebben az évben az utazás a kiemelt téma. Ezért mi is próbáltunk ehhez kapcsolódóan programokat szervezni, illetve a helyi igényeket is figyelembe venni.

Az idei Internet Fiesta március 22-29-ig tartott. Ebben az időszakban vártuk azokat, akiknek segítségre van szükségük az okostelefon, vagy tablet használatában. Akik választ és segítséget szerettek volna kapni olyan kérdésekre, hogy: Kaptak egy okostelefont, de nem tudja, hogy a hagyományos telefonfunkciókon kívül mi másra tudja használni. Hogyan tud képet készíteni, azt továbbküldeni, megosztani? Egyáltalán hogyan érhető el rajta az internet? Milyen ingyenes alkalmazások vannak? Ezeket hogyan töltheti le?

Családbarát programok, úticélok, szállások témában a Törpi Könyvkuckó anyukáinak gyűjtöttünk össze olyan programokat, tudnivalókat amelyek kisgyermekes családoknak való. Vadasparkokat, kalandparkokat, hogyan tudunk szállást foglalni, miket érdemes figyelembe venni egy szállás esetén.

Városnéző kerékpártúrán az időjárás nekünk kedvezett, március 27-én, hétfőn gyönyörű napsütéses időben indultunk el. A túra résztvevői a könyvtárunkban működő Internet Klub tagjai közül kerültek ki. A helyismereti túrán a QR-kódokkal is ismerkedtek a lelkes csapattagok, amelyhez egy okostelefonra és egy QR-kód olvasó alkalmazásra is szükség volt. 8 állomást, 8 helyi látnivalót kerestünk fel, ahol az előzetesen kiosztott feladatlapon szereplő kérdésre kellett válaszolni. A helyes válaszokat a QR-kódban rejlő weboldalon találták meg. A túra célállomása a Szarvasi Arborétum volt, ahol a csapat nagyobbik fele egy kellemes séta keretében megtekintette a tavaszi pompájában tündöklő kertet. Egy hétfős társaság pedig kipróbálhatta magát a Titkok Kertje kiszabadulós játékban. Ezúton is köszönjük a lehetőséget a Szarvasi Arborétum vezetőségének és Hegedűs Évának, a Titkok kertje gazdájának.

Kalandtúra a számítógépek világában

Az Internet Fiesta programsorozat zárónapján egy vetélkedőre hívtuk össze a város négy általános iskolájának 1-1 öt fős csapatát.A könyvtár épületében kijelöltünk 5 állomást és az egyes állomásokon informatikai ismereteiket teszteltük a diákoknak játékos formában. Rendkívül ügyesen és leleményesen oldották meg a feladatokat, amelyek között népszerű volt a számítógép „belső világának”, hardverelemeinek felismerése és a virtuális élményt nyújtó xBox Kinect kalandpálya. Izgalmas kódfejtő játékon keresztül ismerkedhettek meg az e-book használatával és kipróbálhatták, milyen ügyesen keresnek az interneten vagy a Szarvasi Digitális Könyvtár oldalain. A vetélkedőt a Szlovák Általános Iskola csapata nyerte, akik értékes ajándékcsomagot vihettek haza a Szarvasi Bibliothéka Alapítvány jóvoltából, és részvételi lehetőséget kaptak a Titkok Kertje kiszabadulós játékban. A vetélkedőben segítőnk volt Huszár Gergő (EKT Community) a könyvtárunkban működő Informatika Klub vezetője.

Közzétéve: