Irány a Vadnyugat

Február 23-án a Városi Könyvtár Úton című ismeretterjesztő sorozatának a vendége Dr. Karancsi Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Földrajz és Ökoturisztikai Tanszékének vezetője, docense volt, aki Észak-Amerika legszebb természetvédelmi látványosságait hozta el a szarvasi közönségnek egy hónapos útját bemutató csodálatos fotóival, szenvedélyes előadásával.

Számos érdekességet tudunk meg tőle San Franciscóról, amely – annak ellenére, hogy itt van a világ egyik legintenzívebb szeizmikus övezete – az Egyesült Államok egyik legélhetőbb és legsűrűbben lakott városa. A világ „leggörbébb” utcája, a Lombard street, ahol a város legdrágább ingatlanjai kaptak helyet. Különálló kis szigeten található a ma már idegenforgalmi látványosságnak számító Alcatraz, a világ egykor legbiztonságosabb börtönszigete.

Sierra Nevada tájain barangolva folytatódott a „leg”-ek sora. A Yosemite Nemzeti Park egyik jelképe az El Capitan nevű gránitszikla tökéletesen függőleges 1000 méteres fala, ahol nemcsak a növények kapaszkodnak, hanem a falmászók kedvelt helye is. Észak-Kalifornia 30 emeletes épület méretű (112m magas) mamutfenyői 2700 évükkel mindenképpen tiszteletet érdemelnek. A Death Valley-be (Halál-völgy), amely a legszárazabb és legforróbb amerikai nemzeti park. Ebben a katlanban mérték a földön a legmagasabb hőmérsékletet: 57,5 °C-ot. Itt él a legidősebb fa, a különleges csavart alakú szálkás fenyő. A legpazarlóbb város jelzőt Las Vegas vívta ki. A világ 20 legnagyobb szállodájából 16 itt található. Egy kaszinótulajdonos szerint: „Azért vagyunk, hogy minden pénzed elvegyük, persze ezért mindennel elkápráztatunk.”

Az utazó tovább kalauzolt bennünket a Colorado-folyón, megcsodálhattuk a Grand Canyont, amelynek a peremén érezheti csak igazán az ember, mennyire kicsi, és a természet az úr mindenek felett.

Az előadás csúcspontja a nem kis kockázattal bejárható Antilop Canyon, ahol egy hirtelen érkező esőzés akár halálos is lehet a túrázó számára. A különleges réskanyonban azonban mesébe illő látvány tárul a bátrak elé. Utazásunk végállomásaként a Yellowstone Nemzeti Parkban is látogatást tettünk. Még ma is szunnyadó szupervulkánja bármikor kitörhet egy globális katasztrófa veszélyével fenyegetve, ami azt jelenti, hogy bármikor megsemmisülhet minden, amire az út során rácsodálkoztunk.

A látványos, érdekes és mindemellett tudományos mélységű útibeszámoló során továbbá megtudhattuk, hogyan nem lehet elfutni egy 60 km/h-val robogó medve elöl; miért hasznos a természetes tűz a növényzet megújulása szempontjából, és miért fontos egy nemzeti park érintetlensége. Élő „bemutató termek” ezek, ahol semmilyen emberi tevékenységet nem szabad folytatni. A városból kiszabaduló ember itt találkozhat a természettel.

Közzétéve: