Kihívás a könyvtárban

Összefoglaló a szarvasi Városi Könyvtár levelező könyvtárhasználati versenyéről

Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapjához kapcsolódva arra törekszünk, hogy minden évben felhívjuk a figyelmet a könyvek, az olvasás és az iskolai könyvárak szoros kapcsolatára. Mindig kiemelt figyelmet kap ezen a könyvtárhasználati versenyen városunk történelme is, a könyvtárakban található helytörténeti információk. 

Rendhagyó módon idén levelező verseny formájában idézünk fel néhány szeletet városunk helytörténetéből és a könyvek világából. A Városi Könyvtár felhívására iskolánként egy-egy 4 fős csapat nevezhetett az 5 – 8. osztályos tanulók közül. 

A próbák teljesítésére, feladatok megoldására és beküldésére a teljes november hónap  rendelkezésre állt. Természetesen a feladatatok megoldását személyesen segítették az iskolai könyvtárak pedagógusai és levelező formában a Városi Könyvtár munkatársai. 

A verseny résztvevői: a Könyvtár(s) Csapata (Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola) Fazekas Anna 8.a, Janovszki Gréta 8.a, Czifra Zétény 7.b, Bánfi Péter 7.b; a GyakBook Csapat (Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda) 7. évfolyamosai: Barna Réka, Bencze Hunor, Erdei Máté Levente, Makai Regina;  és a Könyvolimpikonok Csapat (Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon) 8. b osztályos tagjai:  Antal Dóra, Nádi Gerda, Kovács Regina, Szalai Dorka (póttag: Tóth Adrienn).

Feladataik a következők voltak: 2 perces videót készítettek (telefon vagy tablet segítségével), melyben felhívták a figyelmet arra, hogy miért érdemes könyvtárba járni. Prezentáció formájában kreatívan mutattak be egy híres szarvasi, lehetőleg iskoláikhoz kötődő személyt. A “Benkások” Novodomszky Éva műsorvezetőt, a “Gyakorlósok” Tessedik Sámuelt, a pedagógust, a “Szlovákos” diákok Jurák Andrea paralimpikont mutatták be. Könyvtáros vezetéssel sétálhattak végig “Tessedik Sámuel útján” a Városfoglaló kvízjátéka segítségével (https://guide.szarvas.monguz.hu/single-player/game-list). Könyvtárhasználati feladatlap megoldása.

Örömünkre szolgált, hogy egy hónapon keresztül – ha ugyan személyesen nem is találkozhattunk – együtt gondolkodhattunk a diákokkal a helytörténet, könyvtárhasználat jegyében. Lelkiismeretesen megoldották a feladatokat, értékes művekkel jelentkeztek, ötletes megoldásokkal, precíz gyűjtőmunkával járultak hozzá, hogy Szarvas helyi jellegzetességei életre keljenek. Nagy örömet szereztek a kisfilmekkel, prezentációkkal, papírra vetett személyes véleményeikkel, amellyel a könyvtár jelentőségét járták körül: 

Könyvolimpikonok Csapatának prezentációja

Jurák Andi ppt

Könyvtár(s) Csapatának prezentációja

Novodomszky Éva ppt

GyakBook Csapatának prezentációja

Tessedik Sámuel Gyakorlósan

Köszönet illeti a felkészítő tanárokat, Gerhát Katalin iskolai könyvtárost, Stafira-Lovas Ilona és Molnár-Budai Barbara pedagógusokat, akik összetartották, segítették a csapatok munkáját.

Az eredményes munkájáért minden csapat részére oklevelet és ajándékcsomagot állítottunk össze a Szarvasi Bibliothéka Alapítvány támogatásával, melyet eljuttattunk az iskolákba.

Köszönjük a részvételt, jövőre találkozzunk a könyvtárban!

Közzétéve: