Könyvtár VS Internet - Tudástárak csatája

2019-ben jubileumi dátumhoz érkezett az Internet Fiesta eseménysorozat Magyarországon. Hazánk 2000-ben csatlakozott a felhíváshoz, és főleg a könyvtárak szerveztek programokat  az 1 hétig tartó időszakban.

A kezdeti időszakban az internet népszerűsítésére volt szükség, ma már ez változott, népszerűsítésre nincs szükség, hiszen minden korosztály ismeri, használja a világhálót. Inkább a felhasználási lehetőségeit, a szolgáltatásait kell bemutatni, illetve a tudatos, biztonságos internethasználatra felhívni a figyelmet.

Az információtechnológiai eszközök területén történt változásokat kell követnünk nekünk is. 2004 óta szervezünk internethasználati foglalkozásokat, akkor még PC-ken folyt az oktatás, úgy, hogy sokaknak otthon még nem volt eszköze, csak esetleg a munkahelyén. A digitális írástudás terjesztéséhez ma már laptopokat alkalmazunk, és a foglalkozások 30%-ában a tabletek és okostelefonok használatát is megmutatjuk.

Idén egy olyan játékot szerveztünk, ahol a Könyvtár szolgáltatásait hasonlíthatják össze az interneten elérhető tartalmakkal. Az egy héten át tartó játékban részt vehet mindenki, aki kíváncsi arra, hogy mit tud a könyvtár nyújtani az internet korában.  Könyvtár VS Internet, vagyis Könyvtár versus Internet, manapság elterjedt kifejezés. Jelentése tulajdonképpen Könyvtár az Internet ellen. Véleményünk szerint az internet nem helyettesíti a könyvtárat, hanem kiegészíti a könyvtárban elérhető hagyományos szolgáltatásokat.

Akik ellátogattak hozzánk, 11 úgynevezett csatában kipróbálhatták, mit nyújt a könyvtár és milyen lehetőségek rejlenek az internet világában.

A könyvtár épületében meghatározott helyszíneken vannak feladatok. Például:

– Folyóirat vs online újság

– Helytörténeti információk

– Kortárs költők versei

– Társasjáték vs online játék

– Elrejtett Tárgyak keresése

– Legyél Te a könyv főszereplője! Készíts „arcátlan” képet a hozzád illő könyvvel!

– Ebook vs nyomtatott könyv

– Hangoskönyv vs nyomtatott könyv

– Könyvtáros  vs online katalógus

– Szócikk a neten és a lexikonban

– Leporelló labirintus

A március 21-28-ig tartó eseményen 239-en vettek részt programjainkon (Rendhagyó Internet Klub, Könyvtár VS Internet játék, Angol nyelvleckék online eszközökkel, Csillagász Klub)

Az 1 hétig folyó  Könyvtár VS Internet játékunk során 43 csapat játszott, összesen 198 fő „csatázott”. A csatahelyszíneken a résztvevőknek értékelniük kellett, hogy melyik tudástár nyerte el jobban tetszésüket, hol találták meg könnyebben az információkat.

A feladatlapok elemzése után az alábbi eredményeket kaptuk:

Folyóirat VS Online újság

A résztvevők 56%-a nyomtatott újságot jelölte, 44%-a az online újságot. Érdekesség, hogy a játékosok közül csak 7-nek van újságelőfizetése otthonában.

Helytörténeti kiadványok VS Internet

77% a helytörténeti kiadványokban találta meg a megfelelő válaszokat, 23% az interneten.

Kortárs irodalom

Kortárs írók köteteit 58% szívesebben forgatta, 42% az interneten böngészett utánuk.

Szókirakó VS Online szókirakó

48% valós játék, 52% online szókirakó

Puzzle VS Online puzzle

72% az asztali puzzle részesítette előnyben az online puzzle-lel szemben.

Hangoskönyv VS nyomtatott könyv

72%-nak tetszett jobban a hangoskönyv.

Szócikk a neten vagy a lexikonban

75% a lexikonban találta meg a szócikkek jelentését.

Az 1 héten át folyó játékunkhoz kapcsolódott egy nyereményjáték is, a résztvevők között egy ajándékcsomagot sorsoltunk ki március 29-én. A nyertesek a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda 5. osztályának tanulói: Hunya Karina, Szabó Panna Vivien, Kasnyik Hédi, Uhljar Kinga, kísérőtanáruk: Stafira-Lovas Ilona.

Szeretnénk mindenkinek megköszönni a lelkes részvételt! Nagyon bízunk benne, hogy Könyvtárunk új oldalait ismerhették meg az idelátogatók!

(írta: Szloszjár Edit)

Közzétéve: