"Könyvtárunk a környezetért!"

A Városi Könyvtár idén júliusban a hangzatos „Könyvtárunk a környezetért” jelszó alatt valóságos mozgalommal hívta fel az érdeklődők figyelmét környezetünk védelmére. 

A kiindulópontot az a „csomagolásmentes július” elnevezésű kezdeményezés adta, melynek üzenete rövid, de egyértelmű: arra bíztat, hogy ne használjunk egyszer használatos műanyagot júliusban, de mindenképpen próbáljuk minimalizálni a használatukat. Ezzel, a közösségi médiában kialakult, mostanra már többmilliós követőtáborral rendelkező kezdeményezéssel karöltve lépett fel könyvtárunk mind a szemlélet népszerűsítése érdekében, mind az ezzel kapcsolatos információk széles körű közlésében. 

Az adott napokon kerékpárral érkező vagy hangoskönyvet kölcsönző könyvtárhasználók környezetbarát papírtáskával történő jutalmazása, valamint a közösségi médiában napról napra közölt számos, környezetkímélő hasznos tipp és gyakorlati tanács mellett egy „öko- zsák” varró workshop- ot szervezett könyvtárunk 2019. július 20-án, ahol a résztvevők egy lépéssel mindenképpen közelebb kerülhettek a műanyag mentes vásárláshoz.

Nem ismeretlen a szarvasi könyvtárhasználók körében a havonta egy alkalommal megrendezett varró- klub, melynek vezetője: Kisné Szalai Edina, aki minden alkalommal egy varrott tárgy elkészítésében segíti a megjelenteket, valamint gyakorlati tanácsokkal segíti a varrással, a varrógép kezelésével ismerkedőket. Most egy összehúzható, háló szerű anyagból készült zsák varrása volt a feladat, ami kiválóan megfelel a műanyag tasakok helyettesítésére zöldség vagy gyümölcs vásárlása esetén. Rekord számú érdeklődő érkezett ezen a szombati délelőttön könyvtárunkba: a rendszeresen megjelenő „kemény mag” mellett, kihívást kereső, varrással még csak barátkozó háziasszonyok, a mozgalommal szimpatizáló fiatalok, valamint anyukával egy izgalmas délelőttöt eltölteni vágyó gyerekek is részt vettek a workshop- on, sőt egy apuka is asszisztált kamasz lánya próbálkozásához!  Üdítő látványt nyújtott mind a résztvevők lelkesedése, mind az elkészült zsákok sora! A közös munka jó hangulatban telt, a témával kapcsolatos véleményét bárki megoszthatta a többiekkel.

Mindenki elégedetten távozott elkészült zsákjával, ígéretet téve: amennyire csak lehet, lemond a műanyagról vásárlás során és helyette textil zsákot használ. Már csak a bókokért ( pl.: „De helyes kis zsák!”, stb. ) is érdemes használni, amit a pénztárnál kapunk érte! (írta: Kisné Szalai Edina)

Közzétéve: