Különleges Szerelmek

A „Szarvasi Bibliotéka Alapítvány” támogatása volt a célja október 17-én annak a jótékonysági irodalmi estnek, ami a különleges téma mellett különleges helyszínen is várta az arra kíváncsi érdeklődőket. A rendezvény házigazdái: Dányi Csilla, Árvai Anikó és Dr. Lesfalvi Balázs a békésszentandrási Hunyadi Kastélyban láttak vendégül minden érdeklődőt, támogatót. A megjelentek szép száma köszönhető volt annak a külön buszjáratnak is, ami a szarvasi Városi Könyvtár szervezésében indult útnak Szarvasról Békésszentandrásra.

Elsőként Dányi Csilla, a rendezvény egyik háziasszonya köszöntötte a vendégeket a következő gondolattal: „Jó látni, hogy ebben a teremben mindenkit összeköt négy nagyon fontos dolog: az irodalom szeretete, az olvasás szeretete, a kíváncsiság és a segíteni akarás.”
 
Dr. Lesfalvi Balázs, a Hunyadi kastély tulajdonosa folytatta a vendégek köszöntését. Elmondta, milyen megtisztelő feladat volt számára, hogy segíthette ennek a nagyszerű, csodálatos célnak a megvalósulását.

Árvai Anikó, az est másik háziasszonya szintén nagyon fontos, szép gondolatot fogalmazott meg: „Ezt az egész rendezvényt az önzetlenség, barátság és szeretet valami különösen finom hálója szövi át.” A rendezvényen fellépő előadókat is Anikó mutatta be, elsőként Fodor Györgyöt, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium magyar szakos tanárát. Ő volt az, aki- mintegy rendhagyó irodalomtörténet órát tartva- ismert magyar költőink, íróink egyedülálló és egyben nagyon is hétköznapi, szerelmi életébe engedett betekintést. Az est meghitt, kötetlen hangulatát még inkább emelte Molnár-Budai Barbara és Molnár János hangszeres-dalos produkciója, akik erre az alkalomra zenésítették meg „Radnóti Miklós Virágének” és „Kosztolányi Dezső Szerenád” című versét.

Fodor György előadása több nézőpontból közelítette meg a szerelmet: híres költők, írók híres szerelmeit. Tematikájában megkülönböztette a megosztott, az isteni, a tragikus, a szatirikus, a polgári, valamint a nembeli azonosság és a korkülönbség miatt különleges szerelmeket. Így ismerhettük meg Babits Mihály, Tanner Ilona és Szabó Lőrinc megosztott szerelmi viszonyát, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni isteni kötődését, Móricz Zsigmond és Holics Janka tragikus kimenetelű házasságát, Karinthy Frigyes és Bőhm Aranka szatirikus nászát, Kosztolányi Dezső és Görög Ilona polgári jellegű kapcsolatát, valamint Faludy György és Eric Johnson élettársi viszonyát, majd később a nála 65 évvel fiatalabb Kovács Fannival kötött frigyét.

A hálás közönség, a fellépőknek és a szervezőknek is, lelkes tapssal, dicsérő és biztató szavakkal köszönte meg a kellemes és maradandó élményt nyújtó irodalmi estet.
 
A est végén Baginé Tóth Erika, a szarvasi Városi Könyvtár intézmény vezetője mindenkinek megköszönte azt az önzetlen segítségnyújtást, amivel alapítványukat támogatták ezen az összejövetelen.
 Közzétéve: