Lélek, hagyomány, humor és természet – erről szólt az idei Ünnepi Könyvhét

Jövőre lesz a jubileumi, tízedik évfordulója annak, hogy Szarvason először tartottak könyvheti ünnepséget, ez azt is mutatja, hogy a Tatai László által felkarolt helyi könyvkiadás nem apadt el, sőt újabb és újabb szerzőket, értékes kiadványokat segít megmutatkozni évről évre. A Városi Könyvtár szervezte eseménynek ezúttal is a Tessedik Sámuel Múzeum adott otthont június 9-én, pénteken.

Baginé Tóth Erika könyvtárvezető bevezetőjében is a Digitális Kalamáris munkásságát és a szarvasi irodalomért tett erőfeszítéseit emelte ki elsősorban, átadva a szót a felelős kiadónak, Tatai Lászlónak, aki a délután házigazdája is volt egyben.

Az első bemutatásra került kiadvány Árvai Anikó és Dányi Csilla közös írása, a Pepi manó meséi, amely bár túlesett már a hivatalos bemutatóján, a közönség ezúttal újabb információkat tudhatott meg Dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatónője által. A Pepi-kerthez ezer szállal kötődő mesefüzetnek nemcsak a gyerekek szórakoztatása a célja, a szerzők akarata szerint az eladásokból származó bevétel egy része az Arborétum segítését szolgálja. Az igazgatónő elárulta, hogy a kertben elhelyeztek jeleket, ahol Pepi manó megfordul a mesében, a gyerekekre vár a feladat, hogy megtalálják.

A következő kiadvány is a gyerekek és a természet kapcsolatáról szólt, de egy másik szemszögből. A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorlóintézmény oktatói által összeállított Még zöldebb kalandok egy igazi módszertani füzet, amely a környezettudatos óvodai nevelésre mutat példákat. A 2013-ban elnyert Örökös Zöld Óvoda cím hűen jelzi az intézmény felkészültségét és – gyakran – egyedülálló szemléletét. A Bíró Gyula igazgató által szerkesztett, illetve Huszár Istvánné, Szalbotné Kovács Mária és Roszik Melinda által fogalmazott kiadványt Ezer Ádám, a Körös-Maros Nemzeti Park vezető munkatársa szakmai és „gyakorlós apuka” tapasztalattal is méltányolta, kiemelve a zöld óvoda fontosságát.

Varga Viktor rendező meglepődéssel teljesítette a kérést, hogy mutassa be Harencsár László hatrészes Paradox füzeteit, hiszen ez a szerep még neki is új volt. Elolvasásuk után annál nagyobb örömmel tette mindezt, hiszen a nem kevés humort magába foglaló paradoxonokkal foglalkozó kiadvány szórakoztató kikapcsolódást nyújt az olvasónak. Az előadó viszont ezen túlmutató, művészetileg is nagy fontossággal bíró irományként jellemezte a kiadó már-már házi szerzőjének idei köteteit: inspiráló, színpadi alapműnek nevezte – joggal.

Megtiszteltetés és felelősség olvasni Kántor Zsolt Cseng-bong a műgond című verses-prózaverses kötetét Bődi Etelka szerint. A téma Isten és a szubjektum, a lélek átvilágítva, a mai világban szinte tabuként kezelt független, személyes hit kérdésében. A költő gondolatai elülnek az olvasóban, akit lenyűgöz minden alkalommal az író feltétel nélküli hite. Egy pillanatnyi csendet teremt a rohanó világban.

Keretet ad a bemutatónak dr. Molitorisz Pál Réthy Lászlóról, költőnevén Löwy Árpádról írt könyve második kiadása, hiszen az előző kiadás szolgáltatta a legelső szarvasi könyvünnep apropóját. A Mert Löwy ember és poéta volt című idei kiadvány azonban plusz információkat tartalmaz a Réthy családról, amelyeket az elmúlt szűk 10 évben sikerült a szerzőnek összegyűjteni. A nemcsak terjedelmében, hanem mondanivalójában is bővült könyvet Dr. Pataki István több műfajba is besorolandónak tartotta (ismeretterjesztő, szórakoztató és polgárpukkasztó szépirodalom, életmű), így teljesíti a „jó könyv” kritériumait.

Az esemény végén minden szerző felszólalt hosszabban-rövidebben megfogalmazott gondolataival, egy-két háttértörténetet megosztva a megjelent hallgatósággal, így méltóképpen lezárva a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnap szarvasi eseményét.

Közzétéve: