Nyelvtörős péntek

A Városi Könyvtár Nyitott Hetének záró előadását Dr. Janurik Tamás nyelvészprofesszor tartotta október 7-én, amely ezúttal is lekötötte a közönség figyelmét.

Az előadó professzor A szlovák nyelv rejtelmei címmel tartotta meg a különösen a szláv nyelvek érdekességeire felhívó bemutatóját, amely szórakoztató és tudományos is volt egyben. A résztvevők hallhattak nyelvtörő dalokat, a szlovák és magyar zenét összekötő dallamokat, megismerkedhettek a történetükkel, kialakulásukkal. A féktelen mássalhangzó-torlódást lingvisztikai szabályainak megfelelően könnyen előidéző szláv eredetű nyelvek sokszínűsége nemcsak embert próbáló nyelvtörők formáiban, hanem kulturális értékeiben is érdeklődő közönségre talált a megjelentek között. A professzor tudásának és rendhagyó nyelvészeti alkalmainak köszönhetően bízhatunk abban, hogy máskor is befogadó fülekre és a kulturális örökségünk megismerésére fogékony társaságra talál könyvtárunk rendezvényein.

Az Országos Könyvtári Napok utolsó rendezvénye után a Városi Könyvtár konzekvenciaként levonhatta, hogy értékes, élményekkel teli ünnepi hetet zárt, amely a tavalyihoz hasonlóan idén is szép számú látogatottságra talált Szarvason.