Önismeret és grafológia

„A betű mutatja a lelket, aki betűkkel ír, az valósággal benyomja ezekbe lelkének képét, mi tehát az írás által megismerhetjük az írónak a lelkét” (Phalerensi Demetrius athéni szónok, Kr. e. 4. sz.) Ezzel az idézettel, gondolattal kezdte2018. november 20-án, a Városi Könyvtár és Szarvas Város Barátainak Körének közös szervezésében megrendezett előadását Bánszki Ildikó pedagógus, grafológus, írásszakértő. Az idézet tartalmán túl felhívta a figyelmet a gondolat megfogalmazásának idejére is: már a régi időkben is foglalkoztatta a gondolkodókat az írás formai megjelenítése, mint önkifejezési lenyomat.

Bánszki Ildikó 2008 óta foglalkozik grafológiával. Mint tapasztalataiból megtudhattuk: nemcsak érdekes, izgalmas terület ez, de megtisztelő feladat is egy adott kézírást elemezni, hiszen ezzel az egyén a „lelkét adja” az elemző személy kezébe.
 
Mint Ildikó elmondta: a grafológia- a pszichológia társtudományaként- kézírás és (óvodás kortól alsó tagozatos korig)rajzalapján térképezi fel az ember személyiségjegyeit. Fő célja az önismeret bővítése, mélyítése, az erősségek, gyengeségek feltérképezése.
 
Az előadás címe – Önismeret és grafológia – is jelzi: kézírásunk összefügg természetünkkel. Ahogyan nincs két egyforma írás, ugyanúgy nincs két egyforma személyiség sem. Egy grafológiai elemzésből megismerhetjük az egyén rejtett személyiségjegyeit, avagy visszaigazolást nyerhetünk erősségeinkről, gyengeségeinkről. Az önismeret ilyen szintű tudatában kialakítható az a harmónia az én és a cselekedetek között, mely fontosa lelki egészség szempontjából. Ezen önmagunkról megfogalmazott ismeretek hozzájárulhatnak akár pályaválasztásunk sikeréhez, valamint segíthetnek a számunkra legeredményesebb tanulási módszerek megválasztásában is. Ezen túl társas kapcsolataink megfelelő kialakításában vagy lakóhelyünk kiválasztásában, napirendünk sikeres megszervezésében, a megfelelő kikapcsolódási módok megtalálásában is segítséget nyújthat.
Egy grafológiai mintaelemzéshez a megfelelő mennyiségű (10-15 sor), lehetőleg saját megfogalmazásban kézzel írt szövegen és aláíráson túl további fontos adatok szükségesek. Ilyen a kor és nem ismerete, az, hogy hol tanult írni, használ e szemüveget vagy valamilyen gyógyszert, valamint a vizsgált személynek milyen a végzettsége és munkaköre. A szakértő ezek tudatában láthat hozzá az elemzéshez, izgalmasabb megfogalmazásban: a „kódfejtéshez”, hiszen minden írott jel szimbólumok halmaza, minden betűnek van szimbólumértéke. Ilyenkor nem az a lényeges, mit ír a vizsgált személy, hanem, hogyan írja azt.
A megfelelő szempontrendszer alapján ( pl.: hol kezdődik a sor, milyen a sorköz, betű nagysága, dőlése, stb… ) kirajzolódnak előttünk a személyiségjegyek, melyek rávilágítanak képességeinkre, magunkhoz és másokhoz való viszonyunkra, érzelmeinkre, motivációinkra, munkavégzési jellemzőinkre, energiáink jellegére. Akiknek ezeket a jellemzőket sikerül elfogadni és beépíteni a mindennapjaikba, azok sikerrel igazíthatják az életet önmagukhoz, nem pedig fordítva. Olyan önmegvalósítási törekvésben segíthet ez, melyben a lehető legtöbbet adunk magunkból úgy, hogy közben hitelesek maradunk.
Így ismerhettük meg a grafológiát, mint az önismeret eredményes és izgalmas módját. Köszönjük az előadást Bánszki Ildikónak és a számos kérdésre adott, készséges választ!

Közzétéve: