Orosz Iván

Orosz Iván, néhai szarvasi költő frissen megjelent verseskötetének bemutatójára invitált minden megjelent érdeklődőt fia, Orosz György nyugalmazott színházi rendező, Molitorisz Pál helytörténész, a Digitális Kalamáris könyvkiadó képviselője: Tatai László, valamint a szarvasi Városi Könyvtár vezetője: Baginé Tóth Erika.

A december 17- én megrendezett találkozót bár kissé átrendezte a télies időjárás, majd az Orosz Györgyöt utaztató vonat késése, de egy spontán fordulatokkal tűzdelt, mégis összeszedett bemutatót hallgathattunk meg Orosz Ivánról és műveiről a délután folyamán. A találkozóra Orosz György személyesen hívta meg szarvasi ismerőseit, illetve azokat, akiket egy-egy számozott kötettel kívánt megajándékozni.  Az előadás nyitó szavaiban Baginé Tóth Erika köszönettel fogadta a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének ajánlott, diákok jutalmazására szánt példányokat. A további példányok támogatójegyéből befolyó összeget a Szarvasi Bibliothéka Alapítványnak ajánlották fel a szervezők.

Molitorisz Pál helytörténész bevezetőjében megismerhettük Orosz Ivánt, az elkötelezett lokálpatriótát, a tisztes szegénységben, de igazi családi boldogságban élő lelkes kultúrembert, akit igazából – a költő saját bevallása szerint is – akkor ismerhetünk meg, ha elolvassuk műveit. Helytörténészünk saját kérdésére, miszerint: „Mit adott Orosz Iván Szarvasnak?” számos jeles példát tudott megemlíteni. Újságírói tevékenysége kiemelkedett, irodalmi színvonalú írásai megragadták az olvasót. Kulturális szervezőként előadásokat szervezett, részt vett a népművelésben, támogatta a szarvasi művészeket (Pl.: Ruzicskay György, Tomaj János), népszerűsítette a népművészetet. Felhívta a figyelmet a helyi múzeum szükségességére, színielőadásokat szervezett, a dalkar tagja volt. Versei, novellafüzérei, tanulmányai értéket képviselnek a mai napig. Összességében elmondható: intézmény volt egy személyben.

Mint lenni szokott: a költő nem részesült sok elismerésben élete folyamán. Épp ezért emlékeztette Molitorisz Pál a jelenlévőket az utóbbi években kiadott kiadványokra („Emlékezés Orosz Ivánra”, „Minden hiába”, „Kis történetek egy nagy faluból”) melyek mellett ezen új kötetet, a „Válogatott versek” című kiadványt is méltó adósságtörlesztésnek tekinthetjük.

A költő fia: Orosz György érkezése után a jelenlévők egy személyesebb emberi képet kaphattak Orosz Ivánról fia megemlékezésében. Anekdotázva elevenítette fel gyermekkorát, melyben egy boldog férjet, jó apát, dolgos, természetszerető, műkedvelő, hazaszerető embert ismerhettünk meg, aki fia bevallása szerint megtanította mindenre, amiért érdemes élni.

Bár kortársai között voltak jelesebb költők, azon versei mégis kiemelkedtek, melyeket az egyéniségének megfelelő, változatos témákban írt. Mint Orosz György felhívta rá a figyelmet: legalább a szülővárosában maradjon meg az emléke, hisz írásai az itteni emberek életéről is szólnak.

Ezen emléket erősítette az együtt töltött délután hátralévő részében a felkért előadók: Brachna Irén, Kozma Ferenc és Fehérvári Terézia által elszavalt Orosz Iván versek. Köszönjük! (Írta: Kisné Szalai Edina)

Közzétéve: