„Óvd az életet!”

Nyitott Hetünk 4. rendezvényeként, könyvtárunk és Szarvas Város Barátainak Köre vendégeként Dr. Tóth Csaba természetfotós előadására ás kiállítására került sor. Molnárné Pető Bea köszöntője után Dr. Deák Sándor belgyógyász szakorvos üdvözölte a jelenlévőket és nyitotta meg az estét.

Prof. Dr. Tóth Csaba orvos, sebészetből és urológiából szakvizsgázott, 1995-től a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikájának Igazgatója és egyetemi tanár. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének (polgári tagozat) kitüntetettje, kilenc éve Professor Emeritus. Szabadidejében a fotózás szerelmese. Munkáival az évek során több díjat is elnyert. 5 fotóalbuma jelent meg, 50 városban mutatta be őket.  Ezekből a képekből láthattunk ízelítőt most könyvtárunk falai között is.

Dr. Deák Sándor, aki 50 éves barátságot ápol a professzor úrral köszöntőjében arról beszélt, hogy kollégája mindig, minden körülmények között ember tudott maradni, ami különösen szeretetreméltóvá teszi. Fotóival ugyanezt az emberközelséget képes elhozni a szemlélődőnek. Véleménye szerint ezt a legnehezebb elérni, akár a művészeti életben akár a mai rohanó hétköznapokban.

Felvételeiből két zenés összeállítást hozott erre az alkalomra, amelyen a vetített képkockák szorosan kapcsolódtak a mellettük feltüntetett életbölcsességhez.

A harmadik részben Aradi Csabával közösen készített Hortobágy c. könyvének képeit láthattuk, a képek melletti klasszikus versrészleteket, idézeteket a professzor úr fia, Bence tolmácsolásában hallhattuk.

Az előadás végén kellemes, közvetlen beszélgetésben volt részünk és megtekinthettük a kiállított fotókat is. (írta: Sárközi Józsefné)

Közzétéve: