Pozitívan gondolkodni - Kulcs a sikerhez

2018. október 26- án újabb lelkesítő gondolatokkal gazdagította a szarvasi Városi Könyvtárban megjelent érdeklődőket Frankó Tünde kineziológus- ahogyan az előadás címe is ígérte: „Pozitívan gondolkodni- Kulcs a sikerhez”.

Tünde előzetesen egyeztetett, tegeződős nexusban szólította meg hallgatóit, mely az előadás végéig közvetlenséget sugallt. Ez segített fesztelenebbül beszélni a komolyabb témákról is.

A fennköltséget mellőzve már az előadás kezdetén megjegyezte: bár lényeges a pozitív gondolkodás, az utóbbi időben kissé elcsépeltté vált ennek hangsúlyozása. Sokunk fontosnak érzi a pozitív gondolatokat, de a többség „bal lábbal kel fel”. Rávilágított a tényre is: ma Magyarországon divat a „versenyre panaszkodás”… Példákkal alátámasztva hallhattunk Tündétől ismerős helyzeteket, amikor saját vagy embertársaink negatív gondolatai befolyásolják érzéseinket, hangulatunkat, energiaszintünket- egyértelműen negatív irányba. Tanácsai a következők: álljunk ellen, valamint- ésszerű keretek között, tehát nem évtizedes ismeretségeket felrúgva- ne álljunk szóba jellemzően negatív gondolatokat közlő emberekkel. Tényként beszélt a szüleinktől tanult „program” jelentőségéről is, ami legyen akár pozitív vagy negatív érzetű, önkéntelenül rögzül bennünk. Felnőttként ráébredve, nincs könnyű dolgunk, ha ezeken a beidegződéseken változtatni szeretnénk, hiszen ez a tanult reakció képes felülírni a logikát, különösen stresszhelyzetben. Mindannyian megmosolyogtuk, a tipikus példát: ki ne szembesült volna már azzal, hogy egy ilyen esetben hasonló szavakkal átkozódik, mint szülei…?

Megnyugtatásként közölte: nem kell elfogadnunk a nyomasztó helyzeteket, hisz a pozitív gondolkodás döntés kérdése. Ez az újraprogramozás viszont nem kevés munkával jár. Egyszerűen megfogalmazva: az agy „szereti” a bevésődött programot, és az új ellen „tiltakozik”. Saját példáját hozta fel Tünde: 15 éve minden nap tesz azért, hogy pozitív gondolatai által lelki egészsége megfelelő szinten legyen. Pozitív mondatok ismételgetését ajánlotta mindannyiunknak, még akkor is, ha ez elsőre hatástalannal tűnhet. Felhívta a figyelmet belső monológunk ( a „Mi lesz ha…? filmünk” ) kontrolálására: az önleértékelő, bántó gondolatok helyett építkezzünk az apró örömökből, éljünk a jelenben. Fontos gondolat: „Ahol a figyelem, ott az energia”- ezért igyekezzünk a pozitív dolgokra fókuszálni.

Végül példaként beszélt Tünde különféle technikákról, amit bárki megtehet egészséges lelki világa érdekében: reggeli rituálé pozitív mondatok felolvasásával, felvételek hallgatásával. Ajánlotta még az Érzelmi Felszabadítás Technikáját, melyet az előadás végén közösen gyakorolhattunk: az úgynevezett meridiánpontok kopogtatásával és pozitív megerősítések felmondásával. Kedvesen bíztatott mindenkit: ne ódzkodjunk, mondjuk ki bátran: „Hiszek magamban! Bízom magamban! Jogom van hozzá!”- minden nap!

Közzétéve: