„Régen volt, hogy is volt…” helyismereti tábor a Városi könyvtárban

A Városi Könyvtár TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00170 „Helyi kulturális értékeink bemutathatóvá tétele a szarvasi Városi Könyvtárban” című pályázatának köszönhetően 16 felső tagozatos szarvasi kisdiák táborozhatott nálunk a Könyvtárban egy héten keresztül, térítésmentesen. A táborban egész héten segítségünkre volt Urbancsokné Pljesovszky Ildikó, aki a város és a tanyavilág történelmének és hagyományainak kiváló ismerője.

A Tábor tematikája a szarvasi roma és szlovák néphagyományok köré épült, felhasználva a Városi Könyvtár által kiadásra kerülő könyveket: Dr. Domán Imre: Szarvasi cigányok I-II., Mótyán Tibor: Tranoscius és Urbancsokné Pljesovszky Ildikó: Egy szarvasi háziasszony gazdakönyve.

Az öt napot változatos programokkal, kirándulásokkal és kézműves foglalkozásokkal tettük érdekessé.

Az első napunk a szarvasi roma közösség néphagyományaival ismertette meg a gyerekeket, Nagy Nikolett előadásából megtudhattuk, hogyan éltek, milyen ételeket ettek, milyen volt a viseletük, és persze a lótartás, mint az egyik legfontosabb tevékenységük sem maradhatott ki. Ezt követően lovaskocsira szálltunk, a bátrabbak lovagolhattak, és Farkas Nóri akadály ugratásának is tanúi lehettünk. Délután szerencsepatkót készítettünk só-liszt gyurmából.

Kedden nagy munka várt minket, egy szarvasi hagyományos ételt készítettünk, amit mindenki ismer és szeret: a haluskát. Ildikó néni útmutatásai alapján mindenki meggyúrta, kinyújtotta és felvágta a saját “loksáját”, amit később uzsonnára kifőztünk, és ki-ki ízlése szerint ízesítve (diós, mákos, túrós, brindzás, sajtos) elfogyasztotta. Uzsonna előtt vászonzsákot varrtunk Horváth Mariann és Gyulai Mária segítségével, amiben hazavihették a megmaradt száraztésztát.

A szerdai napunk a kertészkedés jegyében telt. Mótyán Tibortól a bolgárkertészetet ismertük meg, majd ellátogattunk a Szlovák Tájházba és a Szlovák Általános Iskola gyakorlókertjébe. Nagyon nagy szeretettel fogadtak minket, és a szlovák néphagyományok megismerése mellet egy izgalmas vetélkedő részesei is lehettünk. Délután Ildi néni a Szabadstrandon megmutatta, hogyan áztatták régen a kendert, a leiszapolás pedig a gyerekek dolga vol, Jól is esett a nagy melegben belegázolni egy kicsit a Körösbe. Pihenésképpen kendermadzagból karkötőt készíthettek a táborlakók.

Negyedik napunkon a Pljesovszy tanyára látogattunk ki, ahol megtudtuk, hogyan éltek régen a tanyán, kinek mi volt a dolga, megismerkedtünk a használati eszközökkel, és nagyon finom kemencében sült kenyérlángost készíthettünk. A tanyán egy nagy szövőszéket is szemügyre vehettünk, majd délután visszatérve a Gyulai Mária segítségével a gyerekek is kipróbálhatták a szövés technikáját a könyvtár szövőkeretein.

Utolsó napra vetélkedőt szerveztünk, ahol a gyerekek felidézhették a hét során szerzett ismereteiket, majd délután a Tessedik táncegyüttes bemutatójával és táncházzal zártuk  táborunkat.

Közzétéve: