Régi Gyűjtemény

Szarvas könyvtárának Régi Gyűjteménye a város egyik legértékesebb helytörténeti értéke. A muzeális könyvtári gyűjtemény, amelyet az országos könyvtárszakma is már régóta számon tart, majd száz esztendőn keresztül a környék leggazdagabb, sokáig pedig az egyetlen könyvtára volt.

1802-ben megalapították az egyházmegye gimnáziumát Mezőberényben, amelyet 1834-ben Tessedik hagyományainak folytatójaként Szarvasra telepítettek. Békés megye újratelepítés utáni első középiskolája, ahol felekezeti különbség nélkül és magyar nyelven tanulhattak a vidék gyermekei. A Wenckheim család és a környék földesurainak jelentős anyagi támogatásaa gimnáziumi könyvtár alapjait is megteremtette. Ma is ott sorakoznak az iskola hajdani patrónusainak szép kiállítású ex librises könyvei.1843-46-ig Vajda Péter, az intézmény igazgatója közel másfél ezer kötetes modernkönyvtárát nyitotta meg az olvasni vágyó szarvasiak előtt, halála után szinte az egész gyűjtemény a könyvtárra maradt. A Magyar Tudományos Akadémia, a Kisfaludy Társaság, Réthy Lipót ajándékai mellett az ország középiskolái is évenként küldték értesítőiket. Írók, költők, az iskola volt tanárai, tanítványai juttatták el munkáikat.

Dr. Nádor Jenő, a gimnázium tanára, könyvtárosa, majd igazgatója 1925-ben elkészítette a könyvtár szakkatalógusát. Az 1980-tól védetté nyilvánított, több mint 39 000 kötetes muzeális gyűjtemény – amely közel 2000 kötet Régi Magyar Könyvtár dokumentumot tartalmaz -elsősorban kutatási célokat szolgál. A szarvasi Városi Könyvtár feladata megőrizni és feltárni a nemzeti kulturális örökségvédelmi szempontból jelentős műveket. A könyvtár restaurált köteteinek száma évről évre növekszik, a Szarvasi Digitális Könyvtár tartalmának bővülése pedig lehetővé teszi a kutatók számára fontos helytörténeti dokumentumok távoli elérését is.

2016-ban, mint Békés megye egyedülálló könyvtári gyűjteménye került be a Békés Megyei Értéktárba.

A Régi Gyűjtemény Szarvason, a Vajda Péter u. 1. sz. alatt tekinthető meg. Nyitvatartás: minden szerdán 14:00-15:00

Csoportok előzetes bejelentkezése a 66/312-745-ös vagy a 0620/970-3940-es telefonszámon.