Szakmai Nap a Békés Megyei Könyvtárban

2019. október 28-án rendezte meg szakmai napját, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezete Békéscsabán, a Megyei Könyvtárban.

Könyvtárunkat két könyvtáros képviselte rendezvényen.

Dézsi János köszöntőjében az aktualitásokra hívta fel figyelmünket, majd Rakonczás Szilvia a Megyei Könyvtár igazgatóasszonya köszöntötte az előadókat és a megjelent kollégákat, kiemelve a határon túlról (Nagyvárad, Arad, Nagyszalonta), illetve a más megyéből (Csongrád, Heves, Budapest) érkező vendégeket.

A szakmai nap első előadójaként Dr. Komló Csabát hallgattuk meg, a könyvtárlátogatók 21. századi elvárásairól, és a bennük rejlő lehetőségekről.

A második előadó Kovácsné Koreny Ágnes volt, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgató helyettese. Előadásában a Közösségvezérelt könyvtárakat mutatta be; elsősorban a külföldi jó gyakorlatokról kaphattunk képet és egyúttal inspirációt is.  

A közösségvezérelt könyvtárak folyamatos kapcsolatot tartanak a közösséggel, kommunikálnak velük, az ő véleményükre alapozva alakítják ki szolgáltatásaikat.

Például a Dániában kidolgozott Four Space modell négy olyan teret vázol fel a könyvtáron belül, mely bármilyen korosztálynak teret biztosít a tartalmas kikapcsolódáshoz:

„The learning space” –ként elnevezett helyszín olyan tanulótér, melynek felkeresésével a látogató célja felfedezni és tanulni valami újat.

Hozzáférhetőséget biztosít a tudáshoz, ismeretekhez, tudományos erőforrásokhoz.

„The inspiration space”olyan inspiráló közeg, amely szórakozási lehetőségeket kínál fel (koncertek, színházi előadások),  hozzáférést biztosít például a műalkotásokhoz, filmekhez, zenékhez.

A „meeting space” a találkozások helye,  azoknak az embereknek szól, akik nem kedvelik a zajos helyeket, vagy a klubok dobhártyaszaggató légkörét. Az egyszerűbb kávézókban eltöltött idő mellett az üzletembereknek, lehetőségük van arra is, hogy konferenciatermet béreljenek és itt beszéljék meg az üzleti élet gondjait.

A „Makerspace”-hez, vagyis alkotótérhez kell leginkább a megfelelő tér és anyagi feltételek. Kell egy helyszín, ahol a tevékenységek során keletkező „hulladékok” nem jelentenek akadályt, és az sem, ha a félkész termékeket esetleg tárolni kell a következő alkalomig.

Ezt követően Természettudományos élményközpont Békéscsabán címmel Koszecz Sándor projektmenedzser mutatta be a Kollabort, amely a Megyei Könyvtárban működik. Ez a Közösségi alkotótér, élménypedagógiai programokkal várja a város és a megye iskolás korosztályát. (írta: Molnár Pető Beáta) (Fotó: Békés Megyei Könyvtár)

Közzétéve: