Kubai utazás Ruzsányi Annával

Képzeletbeli utazásra invitált minden megjelent érdeklődőt Ruzsányi Anna november 22- én a Városi Könyvtár „Úton” elnevezésű rendezvénysorozatának keretén belül. Tizenhatodik alkalommal hallgathattunk meg egy olyan saját élményeken alapuló úti beszámolót, melynek jelen esetben témája Kuba volt.

Anna 2018 januárjában töltött közel 2 hetet a Karib- tenger legnagyobb szigetén. Bár az országról többek között- a rum, a szivarok és a zene után- a tikkasztó hőség jut eszünkbe, előadónk sajnálattal közölte: az ottléte alatti néhány napra a meglehetősen hideg.

A boltok szegényes választéka mellett, az ott élők egyszerű életvitele ellenére a csak erre a vidékre jellemző természeti adottságok sokasága (pl.: Varadero a legismertebb tengerparti üdülőhely vagy a 8 km hosszú parti sétány a Malecon), valamint az akár gyarmati időkben épült, mára felújított épületek látványa kárpótolja a hiányosságokat. Ilyen pl.: Cienfuegos számos, koloniál stílusban épült látványossága vagy Fusterlandia művészi díszítésű épületei.

A gazdaság elmaradott, sok a hiánycikk, ezért sem tudott Anna beszámolni túl sok kulináris élményről, hisz gasztronómiájuk is egyszerű, szegényes, viszont, ami elérhető, az friss és ízléses. A kubai népet nem illeti meg a szólásszabadsághoz való jog. Így jellemezte őket Anna: kedves, barátságos, de visszahúzódó emberek. A életkedvüket különösen a zenén keresztül tudják kifejezni, mint Anna tapasztalhatta egy Buena Vista Social Club, fergeteges, a harmincas évek „son” zenéjét játszó és grandiózus, sokszor kifejezetten éltes korú, de nagy tiszteletnek örvendő énekeseik előadása által. Persze kár tagadni: a hangulathoz hozzá járul Kuba „nemzeti itala” is: a rum. Mint Hemingway is ajánlja: „ Mojito- t a La Bodeguita- ban, daiquiri- t a La Floridita- ban érdemes inni”.

Szóba került még a furcsa, vörös földben termő dohány, Alicia Alonso- a világ egyik legelismertebb balerinája-, José Martí költészete, Polo Montanez énekes népszerűsége, Che Guevara el nem múló emléke és még a pocakos pálmák is.
 
Színes, izgalmas világ – köszönjük a betekintést!

Közzétéve: