„A Városi Könyvtár oktatási- képzési szerepének infrastrukturális erősítése Szarvason”

TIOP-1.2.1. A1 -15/1-2015

2015. december 31-én lezárul a Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom, Városi Könyvtár projektje, melyet a Városi Könyvtár telephelyre nyújtott be, „A Városi Könyvtár oktatási- képzési szerepének infrastrukturális erősítése Szarvason” (TIOP-1.2.1. A1 -15/1-2015)címmel. Az elnyert támogatási összeg 31 205 991 Ft. 

A Városi Könyvtárban (Szarvas, Vajda P. u. 26.) kialakításra került egy 15 tanuló foglalkoztatására alkalmas Oktatótér, melyen hatékonyan tudnak eleget tenni a partner oktatási intézmények elvárásainak. Tematikus könyvtárhasználati foglalkozásaik, ismeretterjesztő klubjaik (pl. Csillagászati klub) kapcsolódnak oktatási-nevelési programjaikhoz. A könyvtár programjaihoz 2 db modern távcső és tartozékai kerülnek az intézménybe.

A projekt során beszerzésre került számítástechnikai eszközök (felszerelt számítógépek, projektor, interaktív tábla, nyomtató és ezek szoftverei) segítségével a fiatalok digitális kompetenciafejlesztésére irányuló internet-használati foglalkozásokat szerveznek.

A megvásárolt Qulto Education szoftvercsomag többek között a Szarvasi Digitális Könyvtár helyismereti tartalmához biztosít könnyebb hozzáférést, interaktív felhasználást, beépíthető az iskolák helyismereti oktatásába.

A sajátos nevelési igényű tanulók művelődéséhez szükséges speciális feltételek kialakítását szolgálja a Prodigi 12 olvasókészülék (egyedi tervezésű asztali elektronikus nagyító),mellyel egyes látássérültek iskönnyedén és kényelmesen olvashatnak.

A modernizálás keretében 10 db e-book olvasó is elérhető a könyvtárban: az Amazon Kindle egy olyan hálózati képességekkel ellátott eszköz, mely szoftverének segítségével e-könyvek és más digitális adatok megjelenítésére használható.

Az új eszközök kényelmes használatához, a kiscsoportos tanulási tér kialakításához mobil asztalok, székek, számítógépasztalok is rendelkezésre állnak a projektnek köszönhetően.

A létrehozott tanulási tér az ifjúsági korosztály számára közösségi tér funkcióját töltheti be, ahol megvalósulhatnak a tematikus klubok, prevenciós beszélgetések és a kooperatív tanulás egyaránt.

szechenyi 2020