Városfoglaló családi túra

Szeptember 12-én délután családi városismereti kirándulásra hívtuk az érdeklődőket egy „okos” túrára, a Szarvas kincsei on-line játékunk és Urbancsokné Pljesovszky Ildikó off-line történetei segítségével.

A túrának a „Haviárok nyomában” fantázia nevet adtuk, útvonala pedig a volt Bárány fogadó – Tessedik szobor – Bolza-kastély – Tessedik Sámuel Múzeum – II. világháborús emlékmű – Evangélikus Ótemplom – Városi Könyvtár volt. Az urak elővehették képzeletbeli sétapálcájukat, a hölgyek napernyőiket, és máris a 19. századi Szarvasra képzelhettük magunkat.

Az okos eszközökkel a Könyvtár Városfoglaló játékában szereplő helyekről egy rövid leírást olvashattak el a résztvevők, majd egy kvíz kérdésre kellett válaszolni. http://szarvaskincsei.hu

Ezeken a helyszíneken kívül Urbancsokné Pljesovszky Ildikótól olyan részleteket tudhattunk meg, amiket csak a vérbeli helytörténészek ismernek. Megtudhattuk, hogy Szarvason hol működött Casino, milyen kapcsolat volt a Haviár és a Bolza család között, és azt is, hogyan szöktették meg Bolza Géza Minka nevű leányát, aki ezt követően soha többé nem látogathatta meg édesapját.

Az egy órás túra a Városi Könyvtárban ért véget, ahol a Szarvasi Muslincák vidám dalokkal vártak minket a megújult belső udvarunkban. A séta során elvesztett energiát friss, házi süteményekkel pótoltuk.

A program megvalósulását a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00170 „Helyi kulturális értékeink bemutathatóvá tétele a szarvasi Városi Könyvtárban” elnevezésű pályázat támogatta, melynek célja, hogy a szarvasi helytörténeti értékek, az itt élők hagyományai minél szélesebb körben ismertek legyenek, különösen az utánunk következő generáció számára.

Közzétéve: