Ismerkedj 7 percben!

A szarvasi Városi Könyvtár által nyújtott széles programpaletta minden korosztálynak lehetőséget nyújt arra, hogy Könyvtárunkba ne csak az olvasás, a könyvek miatt látogasson el, hanem mint kulturális, közösségi térként is igénybe vegye termeinket.

2019. október 28-án a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezete szervezeténél Békéscsabán szakmai napon vettem részt, ahol Kovácsné Koreny Ágnes a közösségvezérelt könyvtárakat mutatta be. Elsősorban a külföldi jó gyakorlatokról kaphattunk képet és egyúttal inspirációt is. Itt hangzott el, hogy vannak könyvtárak ahol Rapid Randikat szerveznek az érdeklődőknek. Már az előadás közben eldöntöttem, hogy ez egy olyan program, amit a mi könyvtárunkban is megvalósíthatnánk. Különösebb eszköz- és forrásigénye nincsen, csak szervezési munka kell hozzá, és olyan programot tudunk nyújtani, ami a településünkön még nincsen és olyan embereket érünk el vele, akik nehezen ismerkednek szórakozóhelyeken, nehezen kezdeményeznek, de a könyvtár kötetlensége, szellemisége ezt a gátat áttöri.

Kolleganőmmel Molnárné Pető Beátával kezdtük el szervezni a programot és mi fogadtuk a résztvevőket, Tusjak Bea, mentálhigiénés szakemberrel együtt.

Január 31-én a 36-50 éves korosztály tagjai ismerkedhettek, itt 8-an voltak jelen, és egy nagyon kellemes hangulatú este volt. Alakultak ki kölcsönös vonzódások is, ami remélhetőleg már egy további randevúhoz is vezetett.

A 2. ismerkedős programunk a 18-35 éves korosztálynak szólt. 12-en regisztráltak, itt nagyobb volt a lelkesedés a fiúk részéről, napokkal az esemény előtt betelt a fiúk helye.

Ezen az estén a beszélgetetések után egy kis játékra hívtuk meg a résztvevőket. A Városi Könyvtár több mint 30 játéka közül választhattak, mint pl. Catan telepesei, Activityt, Twister

A játékot követően elkezdődött egy kötetlen, jó hangulatú, felszabadult beszélgetés, melyet Tusjak Bea kérdéseivel jól irányított.

Házigazdaként jó volt hallgatni, hogy pozitív élményekkel térnek haza az estével kapcsolatban. Érdekes volt rájönni arra, hogy ez a korosztály, akiről azt gondoljuk, hogy csak a számítógép előtt ülnek és szívesen ismerkednek az online társkeresőkön – keresik a jó társaságot, a személyes kapcsolatokat, tudatosan választják ki programjaikat és szívesen vesznek részt közösségépítő programokon, akkor is, ha ezekhez el kell hagyni a komfortzónájukat. Megállapítottuk, hogy a fiúk sokkal bátrabbak, megbízhatóbbak és komoly szándékkal jöttek el erre a programra. A lányok, ennél a korosztálynál lazábbak, komolytalanabbak, nemtörödömök.

Legközelebbi „rapidrandi” jellegű programunk 2020. március 7-én  (szombaton) 15 órakor lesz, ahova az 50 év felettieket várjuk, felső korhatár nélkül. Már lehet jelentkezni a szarvasikonyvtar.hu/randi oldalon, telefonon a 66/312-745-ös telefonszámon, e-mailen az ismerkedj7percben@gmail.com címen vagy személyesen a szarvasi Városi Könyvtárban. (írta: Szloszjár Edit)

Közzétéve: